Irland och Schweiz klara för fotbolls-VM

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-10-12

Schweiz Fabienne Humm jublar efter att ha fixat en VM-palts.

Schweiz och Irland kan boka flygbiljetter till Australien och Nya Zeeland. De två nationerna kvalificerade sig under tisdagskvällen till damernas fotbolls-VM 2023.

För Irland är det första gången i historien man kvalificerar sig till ett fotbolls-VM på damsidan. Detta efter att ha besegrat Skottland på bortaplan med 1–0.

Stor hjälte blev Amber Barrett som fem minuter efter att ha bytts in satte matchens enda mål.

– Jag kan inte tro det. Hur är det möjligt?, sade en jublande glad Vera Pauw, Irlands förbundskapten, enligt Independent.

Irland var i Sveriges kvalgrupp där man slutade tvåa, fem poäng bakom Sverige som direktkvalificerade sig. Därmed fick Irland spela en playoffinal för att ta sig till VM.

Även Schweiz är vidare efter att ha vunnit i förlängning mot Wales. Där avgjorde rutinerade Fabienne Humm på dramatiskt manér. På tilläggstid i den andra förlängningshalvleken satte hon det matchavgörande 2–1-målet.

Portugal besegrade Island med 4–1 men kvalificerar sig inte direkt till VM. I stället går man vidare till det avslutande interkontinentala playoff-spelet, där de sista VM-platserna delas ut.

Anledningen till att Portugal inte kvalificerar sig direkt är för att de har sämre rankningskoefficient än Schweiz och Irland. Det baseras på resultaten i VM-kvalet (mot lagen som slutade etta, trea, fyra och femma i lagens respektive grupper) samt i playoffspelet.

Det interkontinentala playoff-spelet spelas 17-23 februari i Nya Zeeland.