Hellner Sveriges hopp - Olsson stöttar

Publicerad 2017-03-04

Skidor. Kanske det blir sista femmilsdansen för världsartisten Johan Olsson när skid-VM avslutas på söndagen.

Men det är Marcus Hellner som de svenska medaljförhoppningarna knyts till.

Det verkliga kraftprovet är som vanligt den sista uppgiften för VM-åkarna i Lahtis. Med masstart och fristil blir det många om budet på 50 kilometer.

För svensk del är Marcus Hellner hetast efter sin formidabla tredjesträcka i stafetten. Gellivareåkaren var snabbast av alla och visade med eftertryck att formen är på plats.

Hellner själv pekar ut en given favorit:

– Sundby.

– Det kommer gå fort tidigt i morgon, jag tror Sundby vill att det ska gå undan. Han känner nog press på sig själv.

Konkurrenter? Sergej Ustiugov, Finn Hågen Krogh, finnarna är säkert motiverade. Jag tror Johan har bra chanser också.

Martin Johnsrud Sundby har dominerat världscupen de senaste åren, men han saknar ännu ett individuellt mästerskapsguld.

Hellners syn på femmilen:

– Det kommer bli ett hårt lopp, Sundby är väl den som vill hålla ett högt tempo. Jag tror inte det kommer avgöras på slutet, det kommer spricka upp.

Kungen stöttar

Johan Olsson har stått för tidernas femmilsuppvisning med sitt guldlopp i Val di Fiemme 2013. Den här gången är hen mer inställd på att ge Hellner stöd på vägen.

– Jag är här, jag är frisk, då kan jag köra femmilen. Jag hoppas på en bra laginsats och att någon av oss kan knipa en medalj, säger 36-åringen.

– Marcus är i slag och vi får försöka hjälp honom. Om man själv är helt körd med exempelvis fem kilometer kvar kan det vara att man ger honom sin stav om han knäcker den, eller lägger sig bakom honom och skyddar honom och ger honom utrymme.

Marcus Hellner tror inte så mycket på ett sådant upplägg.

– Det är inte så jättelätt att göra något för varann. Jag tycker de ska koncentrera sig på sina egna lopp, säger han.

Erfaren och i form

Hellner har bara gjort fyra mästerskapsfemmilar och aldrig varit bättre än 15:e man. Men med sina 31 år har han samlat på sig erfarenhet som kan visa sig bli guld värd.

– Stafetten gav besked att kroppen är i form. Jag har en klart positiv känsla inför i morgon. Jag har aldrig riktigt varit med där uppe förr. Femmilen har jag aldrig sett som min chans. Men jag känner mig förberedd.

– När det blir hårda femmilar och inte bara transport och spurtstrid är nog erfarenheten viktigt. Det kan ta tid att få den erfarenheten, så har det nog varit för mig. Man måste kriga så länge mot tröttheten. Det kräver en skalle, något som man lärt sig genom åren.

Jens Burman gör sin andra start i Lahtis och för Martin Johansson är det första VM-loppet. Han får en plats då Daniel Richardsson står över.

Lahtis, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln