Putin kräver intern utredning

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-11-11

Friidrott. Ryssland måste göra allt som krävs för att utplåna dopning.

Det menar landets president Vladimir Putin, som på onsdagen höll ett krismöte efter hotet om att Ryssland kan portas från OS.

Putin träffade på onsdagen landets idrottshöjdare i Sotji för att diskutera den Wada-rapport där Ryssland anklagas för att ha sysslat med statssanktionerad, systematisk dopning inom friidrotten.

Tidigare har den ryska regeringen i Kreml avfärdat anklagelserna, men nu vill Putin ta tag i problemet och kräver en intern, inhemsk utredning.

– Vi måste göra allt vi kan för att utplåna det här problemet. Vi måste genomföra vår egen interna utredning, sade Putin i ett inslag på rysk tv, och manade företrädare för landets idrottsförbund att ha ett "öppet och professionellt samarbete med de internationella antidopningsorganen".

– Det här problemet existerar inte bara i Ryssland, men om våra utländska kollegor har frågor så måste vi besvara dem.

Wada vill att alla ryska friidrottare ska stängas av, något som Internationella friidrottsförbundet (IAAF) ska diskutera på fredag. Putin bad dock att rena idrottare inte ska straffas.

– Om någon bryter mot dopningsreglerna så ska ansvaret vara individuellt. Aktiva som aldrig har kommit i kontakt med dopning ska inte behöva betala priset för andras övertramp.

Andra länder bör granskas

IOK:s ordförande Thomas Bach sade på onsdagen att han är chockad över vad som framkommit i Wadas utredning, framförallt att dopningstestare ska ha tagit betalt för att förstöra positiva dopningsprov.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att ett internationellt förbund skulle ta emot pengar från aktiva för att manipulera resultaten, sade Bach.

Idrottsagenten Andrej Baranov som avslöjade dopningsskandalen menar att det inte bara är i rysk friidrott som dopning är utbrett.

– Det borde startas utredningar även i länder som Kenya och Etiopien, säger han.

Baranov säger till brittiska The Guardian att Kenyas och Etiopiens friidrottsstjärnor tjänar mycket mer pengar än ryssarna.

– Ändå är ländernas nivå på dopningstestandet mycket begränsad, säger han.

Att kenyansk friidrott har problem med dopning är allmänt känt. Bland annat åkte löparna Joyce Zakary och Francisca Koki fast under VM i augusti. Internationella antidopningsorganisationen Wada, som gjorde utredningen om rysk friidrottsdopning, har också sagt att de anser att Kenya sopar dopningsproblemet under mattan och hotar med fyra års avstängning av kenyansk friidrott. Kipchoge Keino, ordförande i Kenyas olympiska kommitté, sade i förra veckan att det kan ha varit mer än 35 löpare som åkt fast för dopning de senaste åren.

Fina flyttar tester

Wada har stängt av Moskvas dopningslaboratorium. Nu har även dess chef, Grigorij Rodtjenkov, lämnat labbet. Wada anklagar Rodtjenko för att vara ansvarig för att många ryska friidrottares dopningsanvändning doldes.

Internationella simförbundet Fina meddelade på tisdagen att man kommer att flytta alla dopningsprov från sim-VM i Kazan i augusti från labbet, för att i stället förvara dem i Barcelona. Inga aktiva testades positivt för dopning under Kazan-VM, men proverna behöver förvaras på ett säkert ställe om de ska kunna analyseras igen längre fram.

IAAF:s förre ordförande, Lamine Diack, som misstänks ha tagit emot stora mutor för att dölja den ryska dopningen, blev avstängd av Internationella olympiska kommittén häromdagen. Nu lämnar han sin post inom IOK där han är hedersmedlem.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln