Vårdpersonalen kan åtalas för Maradonas död

TT-AFP

Publicerad 2022-04-14

Diego Maradona i september 2019. Arkivbild.

Åklagare som utreder Diego Maradonas död vill att vårdpersonalen som behandlade fotbollsikonen i hans hem ska åtalas för vållande till annans död.

Diego Maradona dog i november 2020 efter att ha opererats för en blodpropp i hjärnan och blev 60 år. Sedan dess har orsakerna till den argentinske fotbollsikonens död utretts.

I en skrivelse som Argentinas nationella nyhetsbyrå Télam tagit del av menar åklagare att åtta ur vårdpersonalen som behandlade Maradona vanskött sitt arbete och varit försummande. Orsaker som ska ha försatt Maradona i en hjälplös situation och bör leda till att personalen åtalas för vållande till annans död. Åklagarna anser vidare att personalen lämnade Maradona till sitt eget öde under behandlingen som skedde i hemmet.

Det är många som genom åren skuldbelagt vårdpersonalen för Maradonas död. De åtta personerna har tidigare förhörts, och delvis erkänt misstag, och åklagarna har kommit med en brottsrubricering.

Flera andra dödsorsaker har också lyfts fram under utredningen gång, bland annat beslutet att vårda Maradona i hemmet och inte på sjukhus. Maradonas döttrar har också ansetts övergivit sin pappa.

Maradona, som ledde Argentina till VM-guld 1986 och var firad superstjärna i italienska Napoli i slutet av 80-talet och början på 90-talet, levde ett problemfyllt liv utanför fotbollsplanen. När han dog, av den officiella dödsorsaken hjärtattack, hade han även problem med njurar och lever efter ett liv med mycket alkohol och droger.