Sverige tog VM-brons – Grundström segerskytt

Publicerad 2024-05-26

Tre Kronor vände underläge till seger i bronsmatchen i VM mot Kanada.

1–2 blev 4–2 och Sverige tog sin första VM-medalj sedan guldet 2018.

Carl Grundström blev bronsmålskytt med sitt andra mål i matchen.

– Skönt med en medalj och att få sätta dit två puckar, säger Los Angeles-forwarden.

Bronsmålet kom med lite drygt sex minuter kvar när han pricksköt 3–2-målet över axeln på kanadensiske målvakten Jordan Binnington och upp i nättaket.

Binnington går ofta ned på knä och har släppt flera mål på liknande sätt.

– Det var inget vi hade pratat om, men jag har spelat mot honom mycket. Lite koll har man väl på honom, säger han.

Båda lagen föll tungt, på olika sätt, i lördagens semifinaler.

Tre Kronor klappade ihop mot Tjeckien (3–7) medan Kanada föll efter straffar mot Schweiz (2–3) efter att ha hämtat upp ett tvåmålsunderläge.

Två lag som hade materialet att vinna guld fick nu nöja sig med att spela om bronset i O2 Arena i Prag.

Började bäst

Tre Kronor började bäst och tog ledningen i första perioden genom Grundström som gjorde sitt andra mål i turneringen.

Kanada, som spelade den sena semifinalen, började yrvaket – men kom tillbaka i andra perioden.

Skyttekungen Dylan Cozens, Buffalo, kvitterade i andra perioden när han prickade krysset bakom Filip Gustavsson sedan svenskarna gått bort sig i egen zon.

Sedan var vändningen ett faktum efter drygt fyra minuter av tredje perioden.

Pierre-Luc Dubois direktsköt 2–1 då Gustavsson inte hann över i en lång sidledsförflyttning.

Men då reste sig svenskarna och gjorde tre raka mål.

Erik Karlsson kvitterade till 2–2 med sitt sjätte mål i turneringen.

Grundström matchvinnare

När sedan Grundström prickade in sitt andra mål för eftermiddagen hade Sverige vänt tillbaka matchen.

Marcus Johansson satte sedan 4–2 i tom kanadensisk målbur med fem sekunder kvar.

Sverige får chansen att ta revansch för guldmissen nästa år då VM spelas på hemmaplan i Stockholm. Där spelas Tre Kronors grupp och medaljmatcherna. Danmark är medarrangör och tar hand om den danska gruppen.

Men nästa säsong spelas också en fyrnationsturnering med NHL-spelare i Nordamerika i februari. Där deltar Sverige tillsammans med Finland, Kanada och USA.

Så stjärnkavalkaden i landslaget fortsätter.

OS 2026 spelas ju också med NHL-spelare tillgängliga.