Vill köpa PL-klubb – anklagas för bedrägeri

TT-Bloomberg

Publicerad 2024-05-04

Evertons Abdoulaye Doucoure firar efter en seger nyligen, men de ekonomiska problem fortsätter för den anrika klubben. Arkivbild.

Det amerikanska investmentbolag som vill köpa Premier League-klubben Everton anklagas för omfattande bedrägerier.

777 Partners anklagas ha tagit lån på 350 miljoner dollar med tillgångar som inte finns eller som bolaget inte ägde som säkerhet. Nu har riskkapitalistbolaget stämts i en federal domstol i New York.

Bolaget har ännu inte kommenterat anklagelserna.

Det är bara den senaste utvecklingen i turerna kring 777 Partners som redan i september köpte 94 procent av Everton från dåvarande ägaren. Men Premier League har ännu inte godkänt ägarförändringen i den anrika klubben på grund av frågetecken kring 777 Partners, vars affärsidé är problemfyllda lån.

Premier League har bland annat krävt garantier för att klubbens lån ska betalas tillbaka och att 777 Partners kan stå för 100 miljoner pund, motsvarande 1,3 miljarder kronor, som krävs för att slutföra den nya arena som Everton bygger i Liverpools hamnområde.

Klubben har utestående lån på ungefär 400 miljoner pund, 5,2 miljarder kronor, till olika fordringsägare.

Everton har vid två tillfällen den här säsongen dömts till poängavdrag på sammanlagt åtta poäng som straff för sin ekonomiska oegentligheter.

Trots det säkrade laget härom veckan fortsatt spel i Premier League. Everton har spelat oavbrutet i den högsta fotbollsserien i England sedan 1954,