Efter anklagelser – ryttare pausas från landslaget

Henrik Skiöld/TT

Emil Davidson/TT

Publicerad 2024-03-12

En hoppryttare på elitnivå stängs tills vidare av från all landslagsverksamhet. Arkivbild.

Elitryttaren anklagas av flera tidigare hästskötare för att behandla sina hästar illa.

Det framkommer i en artikel i Aftonbladet.

Nu utreder Svenska ridsportförbundet fallet – och stänger tills vidare av hoppryttaren från all landslagsverksamhet.

Ryttaren tillhör inte det absoluta toppskiktet i svensk hoppning, men ryms i den relativt stora grupp som emellanåt får landslagsuppdrag och som tävlar internationellt.

Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg reagerade starkt på de uppgifter och bilder Aftonbladet publicerade.

”Chockerande bilder”

– Det är så klart chockerande bilder som framkommer. Det här är bilder som man verkligen blir både ledsen och bestört över. Vi tar kraftigt avstånd från den här typen av hästbehandling.

– Det viktiga är att vi tydligt tar tag i frågan när den kommer upp till ytan på sättet den gör nu. Det är alldeles för tidigt att säga vad som är rätt och fel. Det är att föregå och skulle göra alla en otjänst. Det gäller att noggrant, steg för steg, skapa klarhet i det här. Det gör vi med att pausa ryttaren. Vi skapar oss tid att bringa klarhet i frågan, och sedan se vilka steg som ska tas framåt, säger han till TT.

Mannen säger i en mejlkonversation med Aftonbladet att han följer Ridsportsförbundets och Jordbruksverkets regler. Han nekar till anklagelserna.

Tappar sponsor

Tidningenridsport.se uppger att ett av de företag som sponsrat ryttaren tills vidare avbryter samarbetsavtalet med omedelbar verkan.

– Vi har tagit del av de uppgifter som har publicerats. För oss är det helt avgörande att våra profilryttare behandlar sina hästar enligt gällande reglementen, med full respekt och kärleksfull omsorg, säger en talesperson för företaget till tidningen.

Följ ämnen i artikeln