Lång vänskap bakom anfallsduons kemi

Publicerad 2017-03-24

Fotboll. De känner varandra sedan distriktslaget.

Nu ser Ola Toivonen och Marcus Berg ut att få starta Sveriges VM-kval mot Vitryssland.

– Det är väl ett bra par vi har där framme, säger Toivonen.

Mötet med Vitryssland handlar bara om en sak: tre poäng. För att lyckas krävs mål, och enligt hur träningarna på Friends Arena har sett ut under veckan kommer förbundskapten Janne Andersson att satsa på en anfallsspets som känner varandra sedan en lång tid tillbaka.

Marcus Berg, Panathinaikos, och Ola Toivonen, Toulouse, väntas bli Sveriges anfallare på lördagskvällen.

– Fördelen är att vi har spelat väldigt länge tillsammans, säger Toivonen.

"Är en styrka"

Berg, 30, och Toivonen, 30, spelade tillsammans i Värmlandslaget, stod för U21-landslagets spets under hemma-EM 2009 och fick allra senast chansen i VM-kvalsegern hemma mot Bulgarien (3-0).

– Vi har spelat tillsammans sedan vi var barn så det är väl en styrka. Vi känner varandra bra och är bra kompisar, säger han.

Har ni förändrats som spelare?

– Nej, jag tror inte det.

Är det exakt samma anfallspar som spelade U21-EM 2009?

– Ja, jag är lite långsammare. Men jag tror inte att vi har förändrats så mycket som spelare.

"Känner varandra"

TT: Vad har ni för styrkor?

– Vi känner varandra bra. Vi vet var vi har varandra. Marcus vet att jag gärna går ner och möter. Jag vet att Marcus är med på toucharna som jag försöker med. Jag vet att när jag får bollen är Marcus på gång bakom backlinjen eller mellan spelarna, säger Toivonen.

– Marcus är väldigt enkel att spela med, han anpassar sig ofta till den andra han spelar med. Han är en klassisk svensk anfallare.

Marcus Berg väljer att använda ordet "kemi" när han pratar om att spela tillsammans med Ola Toivonen.

– Det är något man bara har med vissa. Man vet sina styrkor och svagheter. Han (Toivonen) är en spelare som håller i bollen och är bra på det. Jag kan ligga och fiska och gå på djupet. Det är en kemi vi har haft ända sedan vi spelade ihop, sedan Värmlandslaget, säger han.

– Vi har känt varandra länge och vet vad vi gör på planen.

Janne Andersson har fyra anfallare att välja bland till matchen mot Vitryssland. Utöver Berg och Toivonen finns även Isaac Kiese Thelin, utlånad från Bordeaux till Anderlecht, och Christoffer Nyman, Braunschweig.

TT

Följ ämnen i artikeln