Johnson ohotad vinnare – tog hem 130 miljoner

Martin Yngve/TT

Publicerad 2020-09-08

Dustin Johnson med segertrofén som visar att han vunnit Fedex Cup.

Dustin Johnson var som väntat ohotad när det penningstinna PGA-slutspelet avgjordes i Atlanta.

– Det här är något jag verkligen har haft som mål. Jag har velat hålla i den här pokalen länge nu, säger världsettan.

När Dustin Johnson peggade upp på första tee på East Lake utanför Atlanta, Georgia, hade han fem slags ledning i ryggen.

Ute på banan visade han tidigt att han inte tänkte släppa greppet om segern han drömt om i många år.

– Prestigen att vinna Fedex Cup är något jag ville uppleva, sade han när segern väl var bärgad.

Och att det var pokalen och inte de 15 miljoner dollarna som lockade var tydligt.

– Jag är tillräckligt lyckligt lottad att inte behöva tänka på pengarna, det handlar om pokalerna, pengarna bryr jag mig inte om. Men jag vill vinna turneringar och jag vill vinna pokaler.

Utmanarna sviktade

Sluttampen mot den nya trofén blev relativt odramatisk. Efter sex hål hade Johnson sänkt tre birdies och i det närmaste avgjort tävlingen.

Jagande Justin Thomas och Xander Schauffele gjorde vad de kunde, men hade tillräckligt svårt att hålla jämna steg med världsettan. Först med sex hål kvar att spela hettade det för en kort stund till. Schauffele minskade då gapet till två slag, men tappade genast ett slag på det 13:e och såg segern försvinna bort.

Samma visa upprepades när Thomas sänkte en birdie på det 16:e hålet och gick till 18 under par – två slag efter Johnson – bara för att följa upp det med en bogey. Sista utmaningen kom från Schauffele som efter en ny birdie på 16:e satte press på ledaren, men då var det för sent. Johnson sviktade aldrig och 36-åringen avslutade stilenligt med en birdie på det 18:e hålet och seger med tre slag.

Både lättad och glad kunde han med en knuten näve konstatera att han vunnit Fedex Cup – beviset på att han är bäste spelare på den nordamerikanska proffstouren i år.

Ser fram mot US Open

Segern kröner en framgångsrik månad där det blivit två segrar och två andraplatser på PGA-touren. Men än är han inte nöjd.

– Nu har jag ledigt i några dagar, sedan är dags igen, då är det US Open.

Majortävlingen spelas i Mamaroneck, New York, med start den 17 september, och motståndarna kan känna sig varnade om att Johnson vill ta en andra seger i den tävlingen.

– Jag ha spelat väldigt bra senaste tiden, kanske så bra som jag någonsin gjort. Men det ändå känns som att jag kan spela ännu lite bättre.