Rissveds svåra väg till OS – ödesveckor väntar

Mattias Owen/TT

Publicerad 2021-05-07

Regerande mästare – men mountainbikestjärnan Jenny Rissveds riskerar att missa OS i Tokyo.

I helgen inleds världscupen, då riktas de svenska blickarna mot Australien.

– Det blir konstigt att heja på ett annat land, men det är det vi får göra, säger förbundskaptenen Fredrik Kessiakoff.

Med knappt tre månader kvar till OS vet Jenny Rissveds, 26, fortfarande inte om hon får chansen att försvara sitt guld från Rio de Janeiro 2016.

Och hon kan själv inte påverka utgången.

För det är inte bara i spåren som vägen är snårig för mountainbikecyklisterna.

Även i OS-kvalet är flera dörrar öppna till Tokyo-spelen. Den största, via nationsrankningen, är redan stängd för svensk del.

De 21 främsta nationerna på internationella cykelförbundets (UCI) rankning får OS-platser. Kvalperioden avslutas efter de två inledande världscuphelgerna (i tyska Albstadt den här helgen och i tjeckiska Nove Mesto den 15–16 maj). Sverige ligger på 26:e plats och har, oavsett resultat, ingen möjlighet att slå sig in bland de 21 främsta.

VM och Australien nycklar

Men det finns fler vägar till Tokyo för Rissveds. En är att hon kvalar in tack vare sitt VM-resultat 2019.

Två platser tillfaller nämligen även de bäst placerade åkarna från länder utanför topp 21 på nationsrankningen.

Rissveds slutade på 16:e plats i VM, efter att ha gjort comeback efter nästan två års frånvaro på grund av depression och ätstörningar, och har just nu den andra och sista platsen. Den första har Slovenien, 23:a på nationsrankningen, som då hade en åkare som kom åtta på VM.

Men det är inte klart där. Australien, som just nu ligger sista på 21:a plats, riskerar i de kommande världscuptävlingarna att tappa den och därmed gå miste om sin plats via nationsrankningen. I så fall skulle man få en plats tack vare Rebecca McConnells tredjeplats på VM – på Sveriges bekostnad.

– Det som då sker är att Sverige så småningom blir erbjuden en plats från de som delas ut och inte används, säger Fredrik Kessiakoff och fortsätter:

– Om ett land får två platser men väljer att bara skicka en åkare, då kommer den platsen tillbaka till IOK (internationella olympiska kommittén) och skickas till nästa rankade nation där frågan ställs om de vill ha platsen.

Optimism från svenskt håll

Fredrik Kessiakoff tror dock att en svensk OS-plats är realistisk även om det scenariot blir verklighet.

– Jag har även lyft frågan med SOK (Sveriges olympiska kommitté). De tror att det finns en stor chans att Sverige ändå får frågan om vi vill nyttja någon av platserna som blir över.

Hur påverkas då Jenny Rissveds av ovissheten så nära inpå OS?

– Blir det så blir det, tänker jag. Blir det inte av, så – det skulle inte vara hela världen för mig, säger hon till DN.

Sista kvaltävlingarna väntar

Jenny Rissveds fick förra helgen ett bra formbesked då hon vann en nationell tävling – hennes första sedan VM-loppet hon bröt i oktober – i Huskvarna.

– Jag är i mitt livs form. Det är lite läskigt att säga det men jag har nog aldrig varit i bättre form än jag är nu, sade hon till SVT.

Men det är som sagt inte bara mot Jenny Rissveds blickarna riktas – utan även mot hennes australiska konkurrenter.

De har Sveriges OS-öde i sina händer.

– Ja, det blir lite konstigt att heja på ett annat land. Men det är precis det vi får göra, säger Fredrik Kessiakoff.