Sjöström avslutar samarbetet med Huawei

TT-AFP

Publicerad 2020-12-10

Sarah Sjöström. Arkivbild.

Simstjärnan Sarah Sjöström avslutar samarbetet med kinesiska telekomjätten Huawei, skriver Aftonbladet.

"Båda parter är överens om att inte förlänga avtalet", säger hon i ett uttalande till tidningen.

Nyheten kommer samma dag som Barcelonas franske fotbollsstjärna Antoine Griezmann meddelade att han avslutar sitt samarbete med det kritiserade företaget, efter uppgifter om att Huawei varit inblandat i övervakningen av den muslimska folkgruppen uigurer.

Sjöström vill inte säga vad anledningen är till att hennes avtal med Huawei inte förlängs.

"Jag har haft ett bra samarbete med Huawei Sverige. Vi har ett tidsbegränsat avtal som går ut nu vid årsskiftet och båda parter är överens om att inte förlänga avtalet", säger hon och fortsätter:

"Jag kommenterar ingenting gällande politik, det har jag aldrig gjort. I övrigt har jag inga fler kommentarer."

Varning till polisen

IPVM, ett USA-baserat företag för övervakningsforskning, sade i en rapport i veckan att Huawei varit inblandat i att testa en teknik för ansiktsigenkänning i Kina, som kan skicka varningar till polisen när den identifierar ansikten hos den uiguriska minoriteten.

Flera svenska profiler har kritiserats för sina avtal med Huawei, som anses vara beroende av en god relation till ledningen i Kina. Artisten Zara Larsson meddelade i augusti att hon avslutat sitt samarbete, medan Sarah Sjöström har stannat kvar fram till nu.

"Var och en får spekulera"

Kina har utsatts för intensiv internationell kritik för sin politik i den autonoma regionen Xinjiang, där uigurerna är den största gruppen.

– Det du berättar nu med uigurerna har jag ingen aning om, det har säkert inte hon (Sjöström) heller även om det varit turbulent kring avtalet i stort. Men jag vill betona att vi inte avbrutit något samarbete. Motivet till att inte förlänga får var och en spekulera kring, säger Sjöströms manager Daniel Wessfeldt till Aftonbladet.

På senare år har självständighetsambitionerna i regionen uppmärksammats genom flera attentat och kommunistregimens kraftfulla reaktioner på dessa. 2016 började myndigheterna bygga fängelseliknande anläggningar. Där har mängder av uigurer – enligt uppgifter minst en miljon – placerats för att som Kina uttrycker det "omskolas".