Djokovic om sin vinnande vana: "Kramar träd"

Klas Widestrand/TT

Publicerad 2024-01-13

Att krama träd har hjälpt Novak Djokovic till tio titlar i Australian Open.

I jakten på en historisk 25:e grand slam är det ingen tvekan om vem som är hans främsta utmanare.

– Jag själv, säger han till TT på plats i Melbourne.

Den serbiske världsettan har siktet inställt på nya rekord. En eventuell finalvinst i Rod Laver arena om två veckor skulle innebära att Djokovic blir ensam på tronen med 25 grand slam-titlar.

På en presskonferens i Melbourne på lördagen får han frågan om vilka rutiner han byggt upp under alla de år han spelat turneringen.

– Jag är inte vidskeplig, men jag gillar förstås att besöka vissa platser som fört med sig tur och som fått mig att må bra, exempelvis botaniska trädgården här i närheten. Det är en vacker park där jag gillar att vara för mig själv i naturen och krama träd och klättra i träd, säger Djokovic, för dagen klädd i en grönvit träningsjacka.

Svarar snabbt

När TT frågar vem han ser som sitt största hot i turneringen kommer svaret snabbt:

– Jag själv, säger han och tillägger:

– Sedan kommer alla de andra bästa spelarna i världen. Allihopa är här för att uppnå sin dröm.

Serben nämner ingen motspelare vid namn, men en av dem som kan komma att utmana honom är Carlos Alcaraz, rankad tvåa i världen.

”Extra motivation”

Den 19-årige spanjoren – som slog Djokovic i fjolårets Wimbledon-final – hoppas på att de två möts på nytt.

– Det är en extra motivation för mig. Jag är en ambitiös kille, jag vill alltid möta de bästa spelarna för att se vilken nivå jag själv befinner mig på. Uppenbarligen skulle det vara ett bra test att få spela mot honom i turneringen där nästan ingen har slagit honom, säger Alcaraz på sin egen presskonferens i Melbourne.

Australian Open inleds på söndagen. Djokovic ställs i första omgången mot 18-årige Dino Prizmic från Kroatien. Carlos Alcaraz inleder mot fransmannen Richard Gasquet.