Svensken nobbade LIV-touren – erbjöds jättesumma

Tim Dahlbacka/TT

Publicerad 2022-10-06

Ludvig Åberg tackade nej till jätteerbjudande från LIV-touren. Arkivbild.

Svenske amatörgolfaren Ludvig Åberg, 22, tackade nej till 150 miljoner kronor för att spela på Saudiarabien-backade LIV-touren. Det avslöjar Expressen.

– Att ta ett beslut som skulle kunna sänka mina drömmar var inte aktuellt för mig, säger han.

Saudistödda LIV-touren har rört om rejält i golfvärlden. Med stora summor pengar har man lockat världsspelare som Cameron Smith, Dustin Johnson och Henrik Stenson från de traditionella tourerna.

Man har även siktat in sig på de bästa amatörspelarna som tävlar på universitetsnivå. Svenske 22-åringen Ludvig Åberg var inget undantag.

Enligt Expressen erbjöds han 150 miljoner kronor för att spela på LIV-touren.

”Väldigt mycket pengar”

– Jag trodde aldrig att det skulle bli aktuellt för oss amatörer utan trodde det var en fråga för proffsen, men sedan kom de ut på en av våra tävlingar, säger han till tidningen.

Åberg avslöjar att han fått ett lukrativt erbjudande genom en agent som var på nämnda tävling.

– Han erbjöd väldigt mycket pengar. Men som jag resonerade och som vi pratade med mina coacher och min familj så är det inte så som jag ser på min proffskarriär. Jag vill spela på PGA- och Europatouren, majors och Ryder Cup. Att då ta ett beslut som skulle kunna sänka alla de drömmarna var inte aktuellt för mig. Om fem år vill jag inte se tillbaka på ett sådant här beslut och ångra det.

Spelar på PGA-touren

Svensken berättar att han tvingades fundera ett tag då han erbjöds pengar han ”inte hade kunnat tjäna annars”. Till sist kom Åberg dock fram till ett ”nej tack” – inte minst på grund av Saudiarabiens tveksamma rykte när det gäller mänskliga rättigheter.

– Som svensk förknippar man Saudiarabien med vissa saker. För min del så är det inget jag vill associeras med. Jag vill ha rent mjöl i min påse och starta min proffskarriär som jag vill.

Ludvig Åberg spelar för tillfället universitetsgolf där han tävlar om en plats på Korn Ferry-touren, steget under amerikanska PGA-touren.

Proffskarriären tar inte fart förrän till sommaren, bortsett från en liten tjuvstart i maj då han kommer spela anrika PGA-tävlingen Arnold Palmer Inivitational på Bay Hill.