Nilsson utropstecken i Tour de Ski

Uppdaterad 2018-12-28 | Publicerad 2015-01-04

Oberstdorf. Stina Nilsson var det stora utropstecknet bakom de suveräna norskorna när Tour de Ski fortsatte med 10 kilometer klassisk jakt på söndagen.

Sprintspecialisten kom i mål som fyra bakom Marit Bjørgen, Heidi Weng och Therese Johaug efter sitt livs bästa distanslopp.

– Det är det nog, sade en glädjestrålande Nilsson.

Svenskorna gjorde överlag bra ifrån sig på mycket väl vallade skidor i blötföret i Oberstdorf.

Men ingen åkte som Stina Nilsson. IFK Moras 21-åring gick ut som 23:a, 42 sekunder efter täten, och låg hela tiden långt fram i klungan bakom de undflyende norskorna.

Svenskans sensation var ett faktum när hon ryckte och åkte i mål som fyra, sekunderna före tyskan Nicole Fessel, polskan Justyna Kowalczyk och lagkompisen Emma Wikén.

– Det kändes väldigt, väldigt bra hela loppet och jag hade sjukt bra skidor. Och det var motiverande att fjärdeplatsen var inom räckhåll. Men på sista varvet var jag osäker på om det var ett varv kvar eller inte, sade en påtagligt nöjd Nilsson.

Bryter touren

Nilsson ser en framtid som distansåkare. Men i vinter är det ännu sprint som gäller för den dubbla JVM-ettan och VM-femman från 2013. Därför bryter hon Tour de Ski efter tisdagens sprint i Val Müstair, den enda i årets tour. Inte ens en seger där kan hindra henne från att hoppa av touren.

På lördag är det nämligen klassisk sprint i Faluns nya, oprövade VM-spår.

Dubbel anledning att bege sig hemåt.

– Jag har inte kört klassisk sprint den här säsongen och vill testa det. Det ska bli kul att få åka på VM-banorna också, sade hon. Tour de Ski finns ju kvar nästa år också.

Uppåt för svenskorna

Bakom Nilsson är Emma Wikén och Anna Haag hyfsat med i jakten på de omöjliga norskorna.

Wikén åkte upp sig från 32:a till sjunde plats och Haag från 27:e till 12:e. Ingen av dem har stora förhoppningar på tisdagens fristilssprint. Det är i de fyra återstående loppen därefter som de kan klättra i sammandraget.

I täten har Marit Bjørgen sett till att lagkamraten Therese Johaug får jobba för att behålla tourtiteln. Bjørgen, som jagar sin första seger i Tour de Ski, var obeveklig på söndagen, nästan minuten före Heidi Weng och Johaug och drygade ut sin totalledning till 1.01 respektive 1.07 före sina landsmaninnor. Dessutom är hon vassare i sprint.

TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln