Sommarskidåkning en hit för landslagsstjärnan

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-09-07

Premiäråket i Hammarbybacken gjordes av svenska alpina landslagsåkaren Kristoffer Jakobsen.

Konstgräs har lagts ut i Hammarbybacken i Stockholm för att förlänga säsongen för skidåkare. En som är positiv är landslagsåkaren Kristoffer Jakobsen.

– Ett jättebra initiativ för att förlänga skidglädje, säger han efter ett provåk.

Sommaren brukar vara en tid då den skidsugne måste ta sig till glaciärerna för att kunna åka ner för pisterna på ett par carvingskidor.

Nu har dock ett alternativ presenterats, i Stockholm.

I Hammarbybacken har konstgräs lagts ut för att den som vill ska kunna åka skidor, trots att vädret passar bättre för sommarsporter.

Först ut att testa det nya underlaget var landslagsåkaren Kristoffer Jakobsen.

– Det var svårt att föreställa sig att åka på gräs, säger Jakobsen, som aldrig tidigare åkt på konstgräs.

Han är dock positiv till upplevelsen:

– Det var inte så mycket konstigare än att åka på snö, berättar han.

Att åka på konstgräs är inget nytt grepp i länder där snön ofta skiner med sin frånvaro. I vintras tog britten Dave Ryding sin första världscupseger, något som inte hade hänt utan konstgräs.

– Dave Ryding är uppvuxen på det. Jag kan förstå att man kan bygga en liten grund på det, det är ändå skidor man står på, säger Kristoffer Jakobsen.

Jakobsen menar att underlaget är så pass likt känslan man får på snö att man inte behöver vara landslagsåkare för att uppskatta ett åk på konstgräs.

– Har man åkt på snö innan behöver man inte göra en stor grej av det. Kanske dra ut svängarna lite, det går lite långsammare. Känna på i det första åket bara, och sedan kommer det gå bra.