Ingen landslagsplats trots målsuccén

Publicerad 2017-05-29

Fotboll. Samuel Armenteros gjorde 19 ligamål i Nederländerna den här säsongen.

Men det räcker inte för en plats i landslaget.

– Han är väldigt, väldigt nära, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen presenterade under måndagen den trupp som den 9 och 13 juni ska ställas mot Frankrike (VM-kval) och Norge (träningsmatch).

Jämfört med landslagssamlingen i mars är Martin Olsson och John Guidetti tillbaka efter skador. I övrigt var det väntade namn som Andersson rabblade upp.

Det var i stället en spelare som inte togs ut som det pratades mest om: Samuel Armenteros, 27.

Trots ett succéår i mittenlaget Heracles - innefattande en tredjeplats i skytteligan - lämnas han utanför truppen.

– Han har gjort en jättebra säsong. Det är en konkurrenssituation, helt enkelt. Det är många faktorer jag väger in i en laguttagning. Vilken typ av spelare det är, vilken liga man spelar i, vilken konkurrenssituation det är på positionen, om han varit med tidigare. Massa variabler, säger Janne Andersson.

– Jag har pratat med och peppat honom, för jag tycker att han har gjort det väldigt bra. Jag har förklarat att han är väldigt, väldigt nära. Sen får vi se om han är med nästa gång. Jag kommer att följa honom med spänning framöver.

Kubansk pappa

Armenteros - som är i född i Sverige och har en kubansk pappa - har bland annat gjort tio blågula U21-landskamper, men ännu inte debuterat i A-landslaget.

Med tanke på att forwarden kan vara aktuell för ett annat landslag fick Andersson frågan om det är något han väger in i sin laguttagning.

Det är det inte.

– Alla spelare som är svenskar och har möjlighet att vara med i ett svenskt landslag vill vi ju ha tillgängliga. Men det är spelaren själv som måste välja utifrån sin egen historia och sina egna rötter.

Möjligen kan det bli aktuellt att plocka in Armenteros till vänskapslandskampen mot Norge.

– Det är inga beslut tagna. Sen får vi se efter Frankrikematchen.

Sexa i världen

Frankrike, ja. Världssexan toppar VM-kvalgruppen, tre poäng före Sverige, när halva kvalet är spelat.

När länderna möttes i Paris föll svenskarna med 1-2, trots ledningsmål av Emil Forsberg.

– Vi drog många lärdomar av den matchen och hade en känsla när vi gick av planen att vi i alla fall var värda ett kryss. Vi har visat att vårt sätt att spela funkar och det ger självförtroende. Vi har chansen mot även de allra bästa, säger Janne Andersson.

Returen på Friends Arena nästa fredag är slutsåld.

– Häftigt. Det ska bli fantastiskt roligt. Man har ju längtat sedan förra samlingen till den här matchen. Hoppas att vi verkligen kan bjuda på något riktigt, riktigt bra.

– Ska vi rå på dem vill det till att vi får till en riktig fullträff och då pratar jag både på individnivå och kollektivt. Men varför skulle vi inte kunna få till det? Det tror jag starkt att vi kan.

TT

Följ ämnen i artikeln