Efter nya beskedet – alla turer i publikfrågan

TT

Publicerad 2020-10-08

Läktaren under en SHL-match mellan Brynäs och Oskarshamn i september. Arkivbild.

Det har gått drygt ett halvår sedan regeringen förbjöd folksamlingar på mer än 50 personer och i praktiken stängde läktarna.

Och klubbarna får fortsätta vänta på publiken.

Här är alla turer sedan coronapandemin inleddes i våras.

10 mars

+ Folkhälsomyndigheten höjer risken för allmän smittspridning till mycket hög.

11 mars

+ Alla folksamlingar med över 500 deltagare förbjuds i Sverige.

+ Alpina världscuptävlingarna i Åre som ska börja dagen därpå ställs in.

12 mars

+ Det är en historisk dag i ishockeyns SHL när alla sju matcher i sista omgången spelas utan publik. Slutspelet skjuts upp till den 24 mars – till en början.

+ All elitbasketverksamhet i Sverige avbryts och SM-guld delas ut till Luleå (damer) och Borås (herrar) – innan slutspelet ens har börjat.

13 mars

+ Helgens matcher i svenska cupen i fotboll, som skulle ha spelats utan publik, skjuts upp.

15 mars

+ Ishockeyförbundet ställer in all hockey, delar inte ut några SM-guld och fryser alla serier. Inga lag flyttas upp eller ned.

16 mars

+ Intresseorganisationerna för de svenska elitklubbarna i fotboll säger att man inte vill starta serierna utan publik. Därmed verkar premiärerna i dam- och herrallsvenskan, satta till början av april, skjutas upp.

+ Svenska handbollsförbundet ställer in resten av säsongen. Senare bestämmer man att inte utse några svenska mästarlag.

17 mars

+ Flera svenska fotbollsklubbar ställer in sina träningar tills vidare.

19 mars

+ Fotbollspremiärerna skjuts formellt upp av Svenska fotbollförbundet (SvFF). Damallsvenskan och elitettan liksom herrallsvenskan och superettan startar tidigast i slutet av maj eller i början av juni, meddelar SvFF.

20 mars

+ Innebandyn ställer in säsongen och delar ut SM-gulden till lagen som leder grundserierna: Iksus damer och Faluns herrar.

21 mars

+ SM-finalerna i bandy avgörs i Uppsala. Västerås damer och Edsbyns herrar blir svenska mästare inför tomma läktare. Det är ett av få evenemang som faktiskt genomförs i idrottsvärlden just nu.

27 mars

+ Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

29 maj

+ Folkhälsomyndigheten och regeringen ger klartecken för fotbollen att dra i gång seriespelet i juni.

14 juni

+ 71 dagar försenad inleds herrarnas fotbollsallsvenska, med spel inför tomma läktare. Två veckor senare börjar även damallsvenskan.

15 juli

+ Hockeyallsvenskan skjuter upp premiären i tre veckor, från den 11 september till den 2 oktober.

16 juli

+ Folkhälsomyndigheten meddelar att idrotten får vänta med att släppa in publik och säger att ett nytt besked kommer tidigast i augusti.

10 augusti

+ Svenska fotbollförbundet uppdaterar sina riktlinjer och tillåter 50 åskådare på matcher. Tidigare har uppmaningen varit att spela utan publik.

12 augusti

+ Damallsvenska Piteå går i bräschen när man utnyttjar taket om 50 personer i hemmamatchen mot Djurgården.

21 augusti:

+ Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster, så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från den 1 oktober.

28 augusti:

+ Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september

+ På grund av ökad smittspridning skjuter regeringen på de planerade publiklättnaderna.

29 september

+ Begränsningen för publik på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen. Därefter kan upp till 500 personer tillåtas på läktarna – om smittläget tillåter.

8 oktober

+ Regeringen skjuter på nytt på beslutet att släppa in upp till 500 åskådare. Orsaken är den fortsatt ökade smittspridningen.