Fransk seger – efter snöpligt självmål

Frankrike slog Österrike – Mbappé utbytt blodig

TT

Publicerad 2024-06-17 22.58

Frankrike har fått precis den start man önskat i fotbolls-EM, men det var ingen av stjärnorna i “Les bleus” som ordnade 1–0-segern.

Istället var det Österrikes Maximilian Wöber som nickade in avgörandet – i eget mål.

Frankrike, med stjärnor som Kylian Mbappé och Antoine Griezmann i truppen, är en av storfavoriterna till att bli Europamästare i fotboll.

I öppningsmatchen mot Österrike var det dock ingen av giganterna som fick kliva fram och göra målen för sitt Frankrike.

I stället krävdes det hjälp av en österrikisk försvarare för att kunna vinna matchen.

Maximilian Wöber blev olycklig fransk hjälte efter att han nickat in 0–1 i eget mål i slutet av första halvlek, sedan Mbappé skickat in bollen framför österrikiskt mål och mittbacken försökt sig på en rensning.

”En lättnad och glädje”

Frankrike låg på för en utökning i andra halvlek, men Österrikes försvar stod emot våg efter våg av franska anfall och matchen slutade 1–0.

– Det är en lättnad, men också glädje över vad spelarna gjorde, även om vi hade chans att göra fler mål, säger franske förbundskaptenen Didier Deschamps efter segern.

För Mbappé fick matchen ett olyckligt slut. Stjärnan krockade med Österrikeförsvararen Kevin Danso i en nickduell och började blöda rejält i ansiktet. Enligt fransk media kan han ha brutit näsan.

Fick gult kort

– Hans näsa är inte alls bra... det är uppenbarligen den dåliga delen av den här matchen. Det är mycket oroande för oss, säger Deschamps.

Som om inte det vore nog drog Mbappé på sig ett gult kort för att ha klivit in på planen igen efter att ha fått läkarvård för blodutgjutelsen – utan att ha fått domarens godkännande.

För de båda lagen fortsätter fotbolls-EM på midsommarafton. Då möter Österrike Polen, medan Frankrike ställs mot Nederländerna.