Elm nobbar landslaget

Uppdaterad 2019-08-01 | Publicerad 2017-03-15

Fotboll. Rasmus Elm har bestämt sig.

Det blir inget mer spel i fotbollslandslaget.

– Det är ett beslut som jag får acceptera och respektera, säger förbundskapten Janne Andersson.

Efter en kortare inledning styrde Janne Andersson åt presskonferensens två hetaste punkter: Swanseas Martin Olsson är fotskadad och missar VM-kvalmatchen mot Vitryssland - och Rasmus Elm, Kalmar FF, har bestämt sig för att sluta spela i landslaget.

– När Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) och jag inledde arbetet i somras och tittade på spelarna i ett större format så var Rasmus med i det resonemanget, säger Andersson.

– Därför har vi följt honom och pratat med honom. Han har velat avvakta, men nu har han kommit dit där han inte har den där gnistan.

TT: När pratades ni senast vid?

– Vi pratade för några veckor sedan.

Tog själv kontakt

TT: Och då fick du beskedet?

– Ja, då sade han att så ligger landet. Vi hade pratat tidigare och bestämde då att vi skulle höras igen. Nu tog han själv kontakt, så det var inga konstigheter.

TT: Vad känner du när en sådan spelare tackar nej?

– Det ställer rätt stora krav på att kliva in i ett landslag. Har man inte den riktiga känslan, att man vill det fullt ut, då är det något som jag får acceptera och respektera.

Rasmus Elm lämnade CSKA Moskva 2015 och flyttade hem till Kalmar på grund av sina magproblem. I fjol var han med tillbaka på planen och visade upp ett lysande spel under den allsvenska hösten.

Det var prestationer som gjorde att Janne Andersson kontaktade 28-åringen för att stämma av hur mittfältaren, som debuterade i landslaget 2009, såg på en eventuell comeback.

Inför trupputtagningen till VM-kvalet mot Vitryssland på Friends Arena den 25 mars och träningsmatchen borta mot Portugal tre dagar senare fick Andersson till slut ett svar.

Tyvärr var det inte vad förbundskaptenen hade hoppats på.

Låter sig inte övertalas

TT träffade nyligen Elm i Kalmar. Han fick då frågan om landslaget och sade:

– Jag vill känna att det ska ge mig något, att det ska vara en drivkraft och en glädje i det. Annars ger jag mig inte in i saker över huvud taget. Det är väl det.

TT: Ingen idé att försöka övertala dig?

– Nej, det har det aldrig varit, i någonting.

TT: Låt säga att du gör en fantastisk vårsäsong och Janne Andersson säger att han vill ha dig med till VM-kvalet mot Frankrike i juni. Skulle du kunna ta det under övervägande då?

– Som jag känner just nu finns det inget annat än fokus här, på Kalmar. Så är det.

Blickar framåt

Elms beslut innebär att Janne Andersson nu lämnar frågan bakom sig och blickar framåt mot det som väntar.

– Jag kan inte springa runt och tycka att det är synd, utan jag får förhålla mig till att det är så. Sedan får jag titta på de spelare som finns tillgängliga och som jag kan jobba med, säger Andersson.

En spelare som inte heller kommer finnas med när spelarna samlas på måndag är Swanseas Martin Olsson.

Vänsterbacken ådrog sig en ledbandsskada i foten i helgens ligamöte med Hull.

– Det är olyckligt så klart men det är samma sak där. Kan han inte komma till samlingen och köra 100 procent så har vi alternativ av spelare som är hela och friska, och jag har lyckan av att ha både Ludwig Augustinsson och Oscar Wendt. Det är två bra alternativ.

Dessutom är mittfältaren Sebastian Larsson tillbaka i landslaget. Mittfältaren skadade sig efter EM i Frankrike och var borta i flera månader. Nu är han tillbaka i spel och har varit ordinarie i Sunderland som kämpar om ett nytt kontrakt i Premier League.

TT

Följ ämnen i artikeln