Veteranen Berg hyllas: "Exceptionellt bra"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2022-04-10

Marcus Berg blev matchvinnare för IFK Göteborg borta mot Helsingborg. Anfallaren satte matchens enda mål.

Marcus Berg blev matchvinnare i premiären mot Värnamo – nu sänkte han Helsingborg.

Efter 1–0-segern på bortaplan hyllades 35-åringen stort.

– Han har en exceptionellt bra speluppfattning, säger Helsingborgstränaren Jörgen Lennartsson.

Anfallsveteranen Marcus Berg återvände till IFK Göteborg förra sommaren efter en lång utlandskarriär och avslutade sin landslagskarriär samma sommar med spel i fotbolls-EM för Sverige.

Under fjolåret blev det 10 mål på 18 allsvenska matcher – säsongen 2022 har han inlett med två mål på lika många matcher. Han satte segermålet för ”Blåvitt” i premiären hemma mot nykomlingen Värnamo förra helgen och svarade då även för en framspelning. Borta mot Helsingborg – också nykomling – skickade 35-åringen in matchens enda mål på Olympia.

”Ordinarie som landslagsspelare”

– När han kom till oss var han helt ordinarie som landslagsspelare. Han håller en absolut toppklass. Han är i det yttersta skiktet av allsvenskan. Troligtvis mer än så, säger Göteborgstränaren Mikael Stahre.

Helsingborgstränaren Jörgen Lennartsson, som tränade Berg när anfallaren slog igenom i U21-landslaget under bland annat U21-EM på hemmaplan, stämde in i hyllningskören.

– Han är ju en forward som är lika bra på att göra saker för sin omgivning för sig själv, säger Lennartsson och fortsätter:

– Det är en enorm styrka för ett lag och en klubb att ha den forwardsspelaren på planen. Sedan har han också en förmåga att göra väldigt bra saker i försvarsspelet, det är inte alla forwards som har det.

Lennartsson var nöjd med Helsingborgs första halvlek och tyckte att hans spelare hade bra koll på Berg under matchen, men inte vid segermålet i den 28:e minuten.

– Jag tycker att vi klarade det hyfsat, förutom på målet. Som var riktigt dåligt hela vägen. Vi kom fel i det anfallet.

Marcus Berg om segermålet:

– Jag tror att deras back gör ett litet felval där, han backar av. Jag får med mig bollen bra och skjuter i steget. Fint mål, säger Berg.

Med dryga kvarten kvar blev det grinigt på planen efter en duell mellan Armin Gigovic och Hosam Aiesh, som fick en armbåge i ansiktet i situationen. Nästan alla utespelare samlades i mittcirkeln.

– Jag tycker att han ska få rött, säger Aiesh om armbågen.

Berg var en av de som rusade till och han fick även varning, liksom Gigovic, Aiesh och Helsingborgs Taha Ali.

– En ganska ful armbåge och han (Aeish) reagerar efter det. Han får ett strupgrepp mot sig och det är klart man måste stå upp upp för laget, säger Berg.

Gigovic, som av tv-bilderna att döma snarare tog tag i Aeish tröja än om strupen, gav inga intervjuer efter matchen.

Tuffare spelschema

Efter två raka möten med nykomlingar stundar nu ett tuffare spelschema för ”Blåvitt”. Först ett Göteborgsderby borta mot Häcken på påskdagen (nästa söndag) och därefter väntar i tur och ordning Djurgården, Malmö FF, Kalmar och AIK.

– Samtidigt är nykomlingar i början inte några lätta matcher och det har det inte varit. Jag tycker att vi förtjänar de sex poäng vi har tagit. Det är klart att det kommer tuffa matcher. Det ska bli jäkligt kul, säger Berg.