Ebba Andersson får stafett-chans

Publicerad 2017-03-01

Skidor. Sverige satsar på ett oprövat kort i torsdagens stafett.

Ida Ingemarsdotter är petad och i stället får talangen Ebba Andersson chansen.

– Den första reaktionen var liksom bara "skojar han med mig", säger 19-åringen.

Det var nog inte bara Ebba Andersson själv som blev förvånad. Få hade på förhand tippat det svenska laget och diskussionerna innan uttagningen handlade mest om huruvida Hanna Falk möjligen skulle väljas före Ida Ingemarsdotter. Det blev ingen av dem.

I stället får Ebba Andersson chansen. Den 19-åriga talangen ska köra den tredje sträckan, i fri stil, för det svenska laget.

– Det känns jättejätteroligt och väldigt inspirerande, säger hon.

Ebba Andersson står mitt bland massvis av rutin och erfarenhet på presskonferensen inför stafetten. Anna Haag ska ta hand om första sträckan, Charlotte Kalla den andra klassiska sträckan och Stina Nilsson kör den avslutande fristilssträckan.

Fem JVM-medaljer

Själv har Andersson bara kört en enda världscup, för två år sedan i Östersund.

Men hon har imponerat på andra håll. Under JVM har hon fem medaljer, bland annat ett guld från i år - på just fem kilometer fritt.

– Det är en distans som jag känner mig väldigt trygg i och det här är en tuff och rolig bana som jag tror passar mig bra, säger Andersson.

Debuten i lördagens skiathlon blev dock inte riktigt som hon hade hoppats. Kort efter starten ramlade flera åkare och underst i högen låg - Ebba Andersson.

– Jag var lite besviken där jag gick i mål (som 22:a). Men det var bara att acceptera att situationen var som den var, sen har jag knutit näven och känner mig väldigt revanschsugen.

"Hon är cool"

De andra åkarna pratade entusiastiskt om hur spännande det här laget är, just med Ebba Andersson.

– Hon är trygg i sig själv både i och utanför spåret. Jag tror att tredje sträckan kommer att passa henne väldigt bra och jag ska försöka skicka ut henne i ett så bra utgångsläge som möjligt, säger Charlotte Kalla.

– Hon är verkligen ett energiknippe, och sen är hon så cool. Hon är ett framtidsnamn och vi är många som kanske inte åker om några år så det behöver fyllas på. Hon behöver komma in och få den rutinen och hon har visat otroligt god form. Är det någon gång hon ska få chansen så är det nu, säger Haag.

Förbundskapten Rikard Grip:

– Vi har haft en grundtanke under lång tid. Sedan har saker utkristalliserat sig under mästerskapets gång. Många bitar föll på plats efter gårdagens tävling, vi känner oss trygga i valet, säger Grip.

Lahtis, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln