Skrällen: Schweiz slog ut Kanada i VM-semin

TT

Publicerad 2024-05-25

Kanadas Dylan Cozens deppar efter strafförlusten i VM-semifinal mot Schweiz.

Schweiz svarade för en skräll i semifinalen av ishockey-VM mot det regerande mästarlaget Kanada och gick vidare till final efter seger på straffar.

Därmed väntar Kanada för Sverige i bronsmatchen på söndag.

– Vårt mål var att komma hem med ett guld, men nu vill vi fixa ett brons, säger Kanadas Brandon Tanev till Viaplay.

Schweiz chockade Kanada och ledde med 2–0 efter den första perioden. Detta sedan Kevin Fiala och Nino Niederreiter nätat.

I den andra perioden reducerade Brandon Tanev för ”Lönnlöven”, men sedan dröjde det till 17.53 av den tredje perioden innan Torontostjärnan John Tavares kvitterade till 2–2 och tog matchen till en mållös förlängning.

Dramat i O2 Arena fick avgöras på straffar och där var Schweiz starkast. Alplandet vann straffläggningen med 2–1 och nu väntar hemmanationen Tjeckien i söndagens VM-final.

– Jätteskönt. Jag kan inte ens beskriva hur glad och trött jag är, säger Schweiz Kevin Fiala till Viaplay.

Tjeckien slog ut Sverige med 7–3 i semifinalen och nu får Tre Kronor möta Kanada i söndagens bronsmatch. Kanada var regerande mästare efter finalseger i fjol mot Tyskland.

Schweiz har aldrig vunnit VM-guld, men har varit i final tidigare. Två gånger – 2018 och 2013 – har det blivit finalförlust mot Tre Kronor.