Tränareliten har hjälpt Gerhardsson

Publicerad 2017-08-28

Fotboll. Janne Andersson, Pia Sundhage och Leif Boork.

Peter Gerhardsson har tagit hjälp av Sveriges förbundskaptenselit i förberedelserna inför sitt nya jobb.

– Jag har pratat ganska mycket med Janne, det har varit bra, säger damlandslagets nye förbundskapten.

I allsvenskan var de konkurrenter i olika städer i Sverige. Nu är de kollegor på samma kontor i Solna utanför Stockholm.

Peter Gerhardsson, som i sju år var huvudtränare för BK Häckens herrlag, har pratat mycket med herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson, tidigare SM-guldtränare för IFK Norrköping, i sin upptakt på Svenska fotbollförbundet.

– Jag har pratat ganska mycket med Janne, vi jobbar på samma plats. Vi pratar både planerade samtal men också oplanerade när vi stöter på varandra. Jag känner honom också sedan allsvenskan, jag har pratat en hel del med honom om olika saker. Det har varit bra, säger Peter Gerhardsson.

TT: Har han varit ett viktigt stöd nu i början?

– Ja, det är det alltid. Jag har pratat med enormt mycket folk, sedan väljer man alltid sin egen väg. Jag har pratat med förbundskaptenerna på damsidan i handboll (Henrik Signell och Janne Ekman), i hockey (Leif Boork) och i bandy (Magnus Nordin). Jag har kollat runt lite på alla andra och försökt fånga åt mig någon procent här och där.

"Fantastiska förutsättningar"

Redan för nio månader sedan, i november i fjol, blev det klart att 58-årige Gerhardsson skulle efterträda 57-åriga landslagslegendaren Pia Sundhage på förbundskaptensposten i damlandslaget.

Sedan januari har Uppsalasonen deltagit i kulisserna vid flera landslagsläger och under EM i Nederländerna.

– Fotboll är bäst att se live. För mig har det varit fantastiska förutsättningar till att sätta mig in var damfotbollen är nu, både nationellt och internationellt, säger Peter Gerhardsson.

TT: Har du fått någon överlämning från Pia efter EM?

– Jag har träffat och pratat med Pia. Vi har haft kontakt kring allting, hon har gett mig den information hon vill.

Stor skillnad mot klubblag

Peter Gerhardsson har tidigare mest tränat herrlag i klubbmiljö

– I ett klubblag handlar det mycket om relationer och man kan prata med spelarna varje dag i stort sett. I landslaget är det väldigt kort tid att få tag i spelare och prata med spelare, säger han.

Gerhardsson håller en förhållandevis låg och avvaktande ton kring vision och medaljmål för landslaget.

Men medger att resurserna finns för att åstadkomma något riktigt stort. Assisterande förbundskapten Magnus Wikman är hans högra hand i det enorma ledarteamet.

– I Häcken så var man van att jobba med fem-sex stycken ganska tajt. Här är man 16. Det är också en utmaning. Men när det gäller resurser har jag aldrig varit med om det här. Jag trodde nog inte att det var så här på damsidan, det är enorma möjligheter att kunna göra ett bra jobb med alltifrån analytiker till bevakare och det medicinska teamet.

TT