Slut på Leverkusens svit – Atalanta vann finalen

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-05-22

Ademola Lookman gjorde både 1-0 och 2-0 i första halvlek.

I Europa League-finalen mot Atalanta fick Bayer Leverkusens rekordsvit ett bittert slut.

Den fenomenale hattrickskytten Ademola Lookman såg till att tyskarna stannade på 51 raka matcher utan förlust.

Atalanta vann med 3–0.

Bayer Leverkusen har stått för en fullständigt makalös fotbollssäsong under tränaren Xabi Alonsos ledning och hade inför finalen i Dublin inte förlorat en tävlingsmatch på nästan ett år.

Men när Leverkusen, vinnare av Uefacupen 1988, hade chansen att ta klubbens andra europeiska cuptitel var det slut på det roliga.

Tidiga mål

Atalanta började bäst och fick tidig utdelning. Ademola Lookman smet in framför Leverkusens Exequiel Palacios och tryckte in 1–0-målet i tolfte minuten.

Det skulle snart komma mer från Lookman, den 26-åriga yttern som spelade ungdomslandskamper för England innan han för några år sedan bytte landslag till Nigeria. Matchklockan hade nyss passerat 25 minuter när Lookman tunnlade en Leverkusen-spelare och skruvade in 2–0 vid bortre stolpen.

Under sina 51 matcher utan förlust har Leverkusen vid flera tillfällen lyckats hålla liv i sviten genom sena upphämtningar, men åt Atalantas tidiga måldubbel hade den tyska succéklubben inget motgift.

Och Lookman hade sparat det bästa till sist. I 75:e minuten fick han bollen utanför straffområdet, överstegsfintade inåt och vände utåt – innan han dundrade in 3–0 i nättaket bakom Matej Kovar i Leverkusens mål.

Hien från start

Atalanta hade svenske mittbacken Isak Hien som en pålitlig klippa i startelvan, medan landslags- och backkollegan Emil Holm fick följa hela finalen från bänkplats.

– Jag har slut på ord. Jag kom hit för sex månader sedan och det var inte det här jag trodde när jag skrev på, säger en jublande Hien i Viaplays sändning.

– Vi hade en jättetuff finaltorsk (mot Juventus) i Coppa Italia förra veckan, allt vi ville var att ge fansen en trofé – det var länge sedan sist. Vi är fantastiskt glada och vet att vi kommer bli välkomnade som hjältar.

Bergamoklubben bildades 1907 och har tidigare sett svenskar som Bengt ”Julle” Gustavsson, Glenn Strömberg och Robert Prytz göra avtryck i den blåsvarta tröjan. Under sina 117 år har Atalanta tidigare bara vunnit en titel – italienska cupen 1963.

För Leverkusen finns inte mycket tid att slicka såren. Redan på lördag väntar den tyska cupfinalen mot Kaiserslautern i Berlin och en möjlighet att för första gången vinna den tyska dubbeln.