Karlsson: "Mer än kapabla att slåss om guld"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2024-05-26

Tre Kronors lagkapten Erik Karlsson går vidare mot nya mål med bronsmedaljen runt halsen.

En förlorad guldchans – men också en start inför kommande storturneringar.

Det blev utfallet av Tre Kronors bronsresa i VM i Tjeckien.

– Vi ska vara nöjda även om det inte gick som vi ville. Vi vet att vi är mer än kapabla att slåss om guld, säger Erik Karlsson.

Lagkaptenen och målskytten i 4–2-segern i bronsmatchen mot Kanada ser med spänd förväntan framåt mot kommande storturneringar med landslaget.

Fyrnationsturnering i USA och Kanada till vintern för NHL-spelarna, VM i Stockholm om ett år och OS i Milano om knappt två år.

Guld var målet i VM i Tjeckien – det blev ett brons.

Viktig grund

Men en viktig grund är lagd, resonerade stjärnorna efteråt.

– Det har varit bra att lära känna tränarstaben och sättet de vill spela hockey på. Det är kul att ha fått några veckor tillsammans. Nu är det bara att tugga vidare i sommar så man kommer så bra förberedd som möjligt, säger Victor Hedman.

Erik Karlsson, som gjorde sin första landslagsturnering på åtta år, tror att VM-veckorna kan bli viktiga för framtiden:

– Det var väldigt roligt för mig personligen att få lära känna så pass många nya som man bara har sett på håll tidigare. Både spelare och tränarstaben. Jag tror det har varit en viktig resa för allihopa eftersom vi kommer att göra fler turneringar tillsammans.

”Vill ändra valör”

Victor Hedman och Karlsson, backgiganterna, är nära vänner och vill vinna guld tillsammans i Tre Kronor.

– Det var andra gången vi tog brons tillsammans, så vi vill ändra valör nästa gång, säger Hedman som var med och tog VM-guld 2017.

Både han och Erik Karlsson är 33 år gamla och ser de kommande säsongernas storturneringar som lite av sista möjligheten.

Marcus Johansson, också 33 år, gjorde VM-debut och svarade för en kanonturnering. Minnesotaforwarden stod för både ett mål och en assist i bronsmatchen och totalt tolv poäng (6+6) i turneringen.

Han pratade om svårigheten att ladda om efter semifinalförlusten mot Tjeckien (3–7) i lördags.

– Det är fortfarande tufft att svälja att det var den här medaljen (bronset) vi spelade för i dag. Vi var tvungna att omgruppera, acceptera det som hände i går och lägga det bakom oss, säger han.

Om de kommande storturneringarna säger han:

– Vem vill inte vara med där? Det är i de turneringarna den bästa hockeyn spelas.