Vätternrundan inför hälsodeklaration

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2011-06-15

Stockholm. Vätternrundan följer Lidingöloppet och har inför helgens lopp infört en hälsodeklaration för de 22 000 cyklisterna. De får bland annat svara på frågor om hjärtåkommor, högt blodtryck och yrsel.

Syftet med hälsodeklarationen är bland annat att stoppa cyklister med hjärtproblem. Men farligast för de 22 000 deltagarna - det är bilresan hem.

Akuta sjukdomsfall under stora motionslopp aktualiserades efter Midnattsloppet i Stockholm förra sommaren då två löpare avled. Vätternrundan har varit relativt förskonad från allvarliga sjukdomsfall. Under loppets 45-åriga historia har bara tre personer dött.

– Cykling är en bra och skonsam motionsform. Man kan rulla mycket, det gör att kroppen får återhämta sig och att belastningen blir mindre jämfört med Lidingöloppet och Vasaloppet, säger Vätternrundans läkare Jörgen Larsson.

– Så totalt sett är risken liten, men den ökar påtagligt med den hårda ansträngningen. I värsta fall kan det leda till en hjärtinfarkt.

Alla Vätterncyklister rekommenderas att svara på en nätenkät med frågor om bland annat hjärtproblem, högt blodtryck och yrsel.

Den som svarar ja på någon fråga bör konsultera en läkare inför starten i Motala fredag/lördag.

– Många vill genomföra loppet till varje pris, även de som inte mår helt bra. Det är inte lätt att lämna återbud när man har förberett sig ett helt år. Det här är ett stöd för cyklisterna, men till sist är det ändå upp till var och en att ta ansvar för sin hälsa, konstaterar Jörgen Larsson.

De vanligaste skadorna bland Vätterncyklisterna är frakturer och skrapsår i samband med vurpor och kollisioner. Statistiskt sett utsätts åkarna dock inte för den största risken under det 30 mil långa loppet - utan vid hemresan. Därför har alla debutanter fått ett vykort skickat till sig med uppmaningen att inte köra bil förrän tidigast sex timmar efter målgång. Forskning visar att det är mycket farligare att köra trött än berusad.

Vid ett ja till någon av följande frågor uppmanar Vätternrundan att cyklisten rådgör med en läkare:

TT

Följ ämnen i artikeln