Motivationsbrist bakom Wendts beslut

Publicerad 2017-03-17

Fotboll. I onsdags togs Oscar Wendt, 31, ut till VM-kvalmatchen mot Vitryssland. Nu meddelar försvarsstjärnan att han tackar nej till landslagsspel framöver.

"Motivationen räcker inte till", säger han.

Två dagar efter det att förbundskapten Janne Andersson presenterade truppen till matcherna mot Vitryssland och bortalandskampen mot Portugal kom beskedet från Oscar Wendt.

"Det var självklart ett svårt beslut, men när jag blev uttagen i onsdags var det på något sätt definitivt att motivationen inte räcker till och med respekt för Janne Andersson och lagkompisarna är därför det allra bästa att avstå landslaget", säger Wendt, som är lagkapten i tyska Mönchengladbach, till svenskfotboll.se.

Förbundskapten Janne Andersson säger att han "beklagar" Wendts beslut, men också att han "måste respektera den typen av beslut om man inte är riktigt motiverad".

"En spelare måste alltid känna att han till 100 procent vill och ska prestera när han kommer till en landslagssamling", säger Andersson.

Inga EM

Wendts tio år i landslaget har det inte direkt slagit gnistor om. Framför allt har det varit en stor konkurrens just på vänsterbacksplatsen. Wendt har fått chansen 28 gånger sedan debuten i januari 2007 och har spelat i snitt 70 minuter per match. Men när det väl gällt - i de tre EM-slutspelen - har han nobbats av Lars Lagerbäck och Erik Hamrén.

Under den nye förbundskaptenen Janne Andersson har Wendt spelat tre landskamper. Den sista blev landskampen mot Ungern i november.

Hult ersätter

Wendt är den andre som denna vecka säger nej till landslagsspel. I samband med trupputtagningen i onsdags blev det också känt att mittfältaren Rasmus Elm inte kommer att spela mer i landslaget.

Niklas Hult, Panathinaikos, ersätter Wendt i truppen som samlas i Stockholm på måndag och möter Vitryssland på Friends Arena den 25 mars. I samlingen ingår också en bortalandskamp mot Portugal tre dagar senare.

TT

Följ ämnen i artikeln