Guide: Fotbolls-EM 21 juni

Clara Nyblom/TT

Publicerad 2024-06-21 05.00

Kylian Mbappé i mask under torsdagens träning.

Flera lag har möjlighet att kvalificera sig när det är dags för matchdag två i grupp E och D.

Men de stora snackisarna handlar om Kylian Mbappé och Robert Lewandowski.

Vad: Slovakien-Ukraina, grupp E.

När: Fredag 21 juni, 15.00.

Var: Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf.

Tv/Radio: SVT 1/SVT Play

+ Den stora målvaktsfrågan

Efter storförlust mot Rumänien (0–3) är matchen mot Slovakien nu en måstematch för Ukraina, som i sista gruppspelsmatchen ställs mot gruppens på pappret tuffaste motståndare Belgien.

I mötet med Rumänien stod Andrij Lunin i Ukrainas mål, efter en fin säsong i Real Madrid som ersättare till långtidsskadade Thibaut Courtois. Men efter dubbla målvaktstavlor i premiären väntas nu turen gå till Anatolij Trubin som gjort en bra säsong i Benfica.

+ Ingen press på Slovakien

Slovakien stod för mästerskapets hittills största skräll när de vann med 1–0 mot Belgien i sin premiär. Laget har nu tre inspelade poäng med matcher mot Ukraina och Rumänien kvar.

Ett avancemang till åttondelsfinal är därmed inte alls otänkbart. Det skulle bli andra gången som Slovakien går vidare från EM-gruppspelet sedan man blev en självständig stat i början på 1990-talet.

Vad: Polen-Österrike, grupp D.

När: Fredag 21 juni, 18.00.

Var: Olympiastadion, Berlin.

Tv/Radio: SVT 2/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Lewandowski tillbaka

Efter att ha dragit på sig en lårskada i EM-genrepet mot Turkiet missade lagets stora stjärna, Robert Lewandowski, Polens öppningsmatch mot Nederländerna.

Den 35-årige Barcelonaanfallaren väntas däremot vara spelbar i mötet med Österrike. Den polska public service-kanalen TVP skriver att Lewandowski deltog i måndagens träning. Låret var bandagerat, men målsprutan ska ha sett avslappnad ut ändå.

+ Österrike imponerade

Efter Österrikes möte med Frankrike pratades det inte mycket om matchen. Allt fokus har i stället hamnat på Frankrikes Kylian Mbappé och hans brutna näsa.

Men i skuggan av Mbappé gjorde Österrike en stabil insats mot ett guldtippat Frankrike, trots en 0–1-förlust. Matchens enda mål kom dessutom genom ett dråpligt självmål där Maximilian Wöber var sist på bollen.

Med sin stora stjärna David Alaba, Real Madrid, skadad har Österrike ändå visat på styrka, som kan ta laget till en åttondelsfinal.

Vad: Nederländerna-Frankrike, grupp D.

När: Fredag 21 juni, 21.00.

Var: Red Bull Arena, Leipzig.

Tv/Radio: SVT 1/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Med eller utan Mbappé?

Inte bara Frankrikes största snackis, utan också hela EM:s största snackis.

Kylian Mbappé nickade in i Kevin Dansos axel i matchen mot Österrike och bröt näsan i måndags. Sedan dess har det varit oklart när superstjärnan kan vara tillbaka i spel.

Franska RMC Sport har tidigare rapporterat att Mbappé själv vill spela, och att det hänger på hur det känns med hans nya mask som ska skydda ansiktet.

Under torsdagskvällen tränade Mbappé i masken, och mycket tyder nu på att han kommer att kunna spela matchen.

+ Depay eller Weghorst?

I Nederländernas inledande match mot Polen startade Atlético Madrids Memphis Depay på topp. Anfallaren gjorde dock inget större avtryck.

I stället var det hans ersättare Wout Weghorst, Burnley, som kom in och avgjorde matchen med sitt 2–1-mål.

Nu är frågan vem förbundskapten Ronald Koeman väljer att starta med i stormötet med Frankrike.