Guide: City kan ta unik dubbel

Anders Wallin/TT

Publicerad 2024-05-03

Ligaseger för damerna, ligaseger för herrarna?

Manchester City kan göra något unikt i den engelska toppfotbollen.

Här är allt för att få koll på vad som sker eller har skett i de internationella ligorna.

+ England

Emma Hayes, tränaren för regerande mästarlaget Chelsea, var rak efter 3–4-förlusten mot Liverpool: ”Jag tror inte att titeln finns där längre”, sade hon.

47-åringen räknar med att svenska landslagsspelaren Filippa Angeldahls Manchester City, som leder med sex poäng och har en match mer spelad, lyfter Super League-pokalen.

Det skulle i så fall innebära att klubben kan göra något unikt i den engelska toppfotbollen.

Sedan Super League fick nuvarande format har ingen klubb vunnit på både dam- och herrsidan samma säsong.

Men för att City ska lyckas krävs det att Premier League-laget, en poäng bakom tabellettan Arsenal och med en match mindre spelad, avslutar starkt.

I botten av tabellen kämpar Hjalmar Ekdals Burnley och Anthony Elangas Nottingham för att undvika degradering.

+ Italien

Inter har redan säkrat Serie A-titeln – och gjorde det på allra bästa sätt. 2–1 i Milano-derbyt mot Milan innebär att tabelledningen är ointaglig och att klubben vunnit sin 20:e ligatitel.

Även på damsidan är ligan avgjord.

Roma, med svenska målvakten Stéphanie Öhrström, lyckades försvara fjolårets titel och jagar dessutom dubbeln då laget möter Fiorentina i italienska cupfinalen den 24 maj.

+ Spanien

Fridolina Rolfös Barcelona kommer allt närmare ytterligare en ligatitel. Med fem omgångar kvar att spela toppar Barça tabellen på 73 poäng och är 12 före jagande Real Madrid, med Freja Olofsson i laget.

Lyckas Rolfö & Co blir det klubbens femte raka ligaseger.

Dessutom väntar inhemsk cupfinal mot Real Sociedad den 18 maj och Champions League-final mot Lyon den 25 maj.

Real Madrids herrlag är i en betydligt bättre position än damerna och kan säkra sin 36:e ligatitel om laget vinner hemma mot Cádiz på lördagen – och får lite hjälp av säsongens överraskningslag Girona.

Om tabelltrean tar poäng hemma mot tvåan och regerande mästarlaget Barcelona, är Real Madrids titel säkrad med fyra omgångar kvar att spela.

+ Tyskland

Leverkusen är på väg att göra något anmärkningsvärt. Klubben har redan säkrat sin allra första ligatitel – och är på väg att gå igenom säsongen utan att förlora någon tävlingsmatch. I Europa League är laget framme i semifinal, där de i första matchen fick 2–0 mot italienska Roma. Dessutom väntar final i tyska cupen mot Kaiserslautern den 25 maj.

Svenska landslagsspelaren Linda Sembrandt och Magdalena Eriksson är på väg mot ligaseger med Bayern München. Storklubben toppar tabellen på 51 poäng, 7 före Wolfsburg, med tre omgångar kvar att spela.

Lyckas Bayern innebär det att klubben försvarar fjolårets titel. Dessutom ger det möjlighet att jaga dubbeln, då laget är i final i tyska cupen mot Wolfsburg. Finalen spelas den 9 maj.

+ Frankrike

I Frankrike är både dam- och herrligorna avgjorda.

Lyons damlag har säkrat 16:e ligatiteln och toppar tabellen på 61 poäng, 11 före Paris SG, med en omgång kvar att spela. Klubben är också i Champions League-final mot Barcelona.

PSG får i alla fall en ligatitel den här säsongen, och det är herrlaget som som har säkrat den. Segern i Ligue 1 är klubbens tolfte totalt och tredje raka. Laget är i Champions League-semifinal mot Dortmund, 0–1 efter första mötet.