Publicerad 2016-12-17

Skidor. Stina Nilsson gick i kapp de undflyende norskorna - men inte förbi.

Till slut blev det en fjärdeplats för svenskan i masstarten i La Clusaz.

– Jag är skitnöjd, säger 23-åringen.

Stina Nilsson var med i kvartetten som gjorde upp om pallplatserna i masstartstävlingen över 10 kilometer fritt i La Clusaz, Frankrike.

När det skulle avgöras blev tre norskor för svåra, och svenskan slutade fyra.

Heidi Weng ryckte i sista backen och vann världscuploppet före Marit Bjørgen och Ingvild Flugstad Østberg. Nilsson var den enda av de övriga åkarna som orkade jaga i kapp topptrion efter att fältet sprängts. Hon var sex tiondelar från pallen och 3,5 sekunder efter Weng i mål.

– För mig betyder det här jättemycket. Jag har känt mig väldigt stark på distansgrejer i träningen och att kunna utmana om pallen är precis det jag vill göra. Jag har aldrig varit så nära dem så jag tar med mig utvecklingen, säger Nilsson till Aftonbladet.

Landslagstränaren Johan Granath var imponerad.

– Skidpropaganda. Stina gör sitt kanske bästa distanslopp i karriären. Hon missar pallen med en hårsmån och det är tillfälligheter som avgör. Det rör sig kanske om ett par stavtag i den sista backen. Men jag vill inte se det som en missad pallplats utan som en fantastisk fjärdeplats, säger han.

Anna Haag blev åtta, slagen med 36,1 sekunder, Anna Dyvik slutade på 14:e och Maria Rydqvist på 20:e plats.

Krogh spurtvann

Även i herrloppet över 15 kilometer slogs en kvartett, med tre norska åkare, om segern.

Sprintspecialisten Finn Hågen Krogh lyckades hänga med när landsmännen Martin Johnsrud Sundby och Didrik Tønseth skruvade upp tempot och avgjorde på upploppet. Johnsrud Sundby blev tvåa och dopningsutpekade ryssen Alexander Legkov sprängde det norska blocket före Tønseth.

Jens Burman, som var sexa i tremilen i Davos förra helgen, blev bäste svensk på tionde plats. Johan Olsson, som tvingades avstå tävlingarna i Davos på grund av förkylning, slutade elva. Anton Lindblad missade loppet på grund av feber och magsjuka.