Hockeyns coronabesked dröjer

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2020-09-02

Västerås är ett av två lag som fått stänga sin A-lagsverksamhet sedan klubben drabbats av coronafall. Arkivbild.

Två hockeyallsvenska lag har fått ställa in verksamheten på grund av coronasmitta.

Vad händer om samma sak sker under seriespelet?

– Om riktlinjer kommer från myndigheter på nationell och regional nivå så ska de vara vägledande vid såna här beslut, säger Anders Larsson, Svenska ishockeyförbundets ordförande.

Det är bara tio dagar tills ishockeyns seriespel ska starta, först ut är damhockeyligan SDHL som har premiär nästa lördag, den 12 september.

Ännu finns dock inget regelverk för vad som ska gälla kring att skjuta upp matcher om lag drabbas av coronafall. Däremot finns ett förslag som är ute på remiss hos de olika ligorna, SHL, SDHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan, enligt Anders Larsson.

Spikas nästa vecka

Men först dagen före SDHL-premiären kommer regelverket att spikas av det verkställande utskott på förbundet som hanterar coronafrågorna och där Larsson finns med.

Frågan har aktualiserats sedan de allsvenska klubbarna Bik Karlskoga och Västerås drabbats av flera coronafall. Båda klubbarna har meddelat att de stänger sin A-lagsverksamhet under den här veckan.

Västerås sportchef Patrik Zetterberg säger till VLT att han saknar tydliga riktlinjer.

– Jag är helt övertygad om att fler lag åker på det här. Någonstans är det bra att det sker nu så att vi får lite skjuts i processen för hur vi ska ta oss an utmaningarna framöver, säger han.

Kontroversiellt beslut

Även fotbollen har varit i rampljuset då Helsingborg drabbades av stor smittspridning och ville flytta sin allsvenska match mot Djurgården i söndags. Men Svenska fotbollförbundets tävlingsnämnd tog ett kontroversiellt beslut att matchen skulle spelas, trots att både Smittskydd Skåne och förbundets egna medicinska kommitté avrådde från spel.

– De riktlinjer som föreslås för inställande av match innehåller bland annat delar kring om man har smittade i laget och hur många. Det handlar också om riktlinjer och rekommendationer från myndigheter på nationell och regional nivå. Vi måste naturligtvis ta ett stort ansvar för att hindra smittspridningen samtidigt som vi också vill spela hockey, säger Larsson.

TT: Det kan man tolka som att ni hade tagit ett annat beslut än fotbollen?

– Jag är inte insatt i detalj i fotbollen, men för vår del är en vägledande princip om Folkhälsomyndigheten eller regionalt smittskydd kommer med riktlinjer. Då ska de vara vägledande vid såna här beslut. Sedan är det tävlingsnämnden som fattar besluten.