Olsson på plats: "Större än ett guld"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-05-26

För drygt tre månader sedan föll Kristoffer Olsson ihop i sitt hem och vårdades under en tid i respirator.

På söndagen fanns landslagsmittfältaren på plats på hemmaarenan när Midtjylland säkrade guldet i den danska fotbollsligan.

– Det är så att jag får tårar i ögonen, sade Midtjyllands sportdirektör Claus Steinlein inför matchen till danska Viaplay, enligt Ekstrabladet.

I mitten av maj meddelade klubben att Olsson har fått tillbaka motoriken och talförmågan. Han äter själv och övar på att gå.

”Livet han kämpade för”

– När man såg hur han var i slutet av februari, hur det då var livet han kämpade för. Att han är här i dag, sade Steinlein inför matchen och fortsatte:

– Det är större än pokaler, guld och allt möjligt.

Det var den 20 februari som Olsson förlorade medvetandet i sitt hem. Det visade sig att 28-åringen drabbats av flera blodproppar i hjärnan, till följd av en extremt sällsynt inflammation i hjärnans kärl. Han vårdades inledningsvis i respirator på Århus sjukhus.

För en månad sedan meddelade Midtjylland att Olsson fasats ut ur respiratorn och flyttats till ett center med fokus på avancerad rehabilitering av neurologiska sjukdomar.

Hans tillstånd har stadigt förbättrats, men steget till att kunna spela fotboll är väldigt långt och det är osäkert om det är möjligt med en comeback.

Säkrade guldet

Trots det var Olsson på plats och kunde se Midtjylland säkra guldet i den danska ligan på söndagen, och deltog därefter i guldjublet.

Både Brøndby och Midtjylland stod på 62 poäng inför den sista omgången – då drog Midtjylland det längsta strået genom att spela oavgjort, 3–3 mot gästande Silkeborg, medan Brøndby föll med 2–3 mot Århus.

Regerande mästarlaget FC Köpenhamn var sedan tidigare redan borta från guldstriden.