Barça försvarade sin titel – vann CL-finalen

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-05-25

Finalspöket Lyon är bortjagat.

Barcelona och den svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö är Champions League-mästare för andra året i följd.

– En dröm som har blivit sann, säger Barça-veteranen Alexia Putellas, som satte 2–0-målet på tilläggstid.

Fridolina Rolfö sköt Barcelona till Champions League-titeln i fjol och var den som ordnade årets finalplats genom en avgörande straff i dubbelmötet med Chelsea i semifinalen.

I finalen i spanska Bilbao inför 50 827 åskådare (rekord för en CL-final på damsidan) väntade dock ”mesta mästarna” Lyon. Den franska storklubben som har spelat elva finaler och tagit åtta titlar – två av dem har bärgats mot just Barcelona (2019 och 2022).

Vann fyra titlar

Nu fick den katalanska klubben sin revansch och lagets superstjärna avgjorde. Spanjorskan Aitana Bonmatí fick i fjol ta emot Ballon d'Or – priset till världens bästa fotbollsspelare – och nu fick hon bollen i den 64:e minuten och satte fart.

Hon flöt förbi motståndarna, men fick när hon tog sitt avslut med vänsterfoten hjälp av Lyonspelaren Vanessa Gilles. Skottet tog på kanadensiskans ben och Christiane Endler i Lyonmålet var chanslös.

I den femte tilläggsminuten skickade inhopparen Alexia Putellas – världens bästa spelare 2021 och 2022 – in 2–0.

Barcelona försvarar därmed sin Champions League-titel från i fjol. Detta var klubbens fjärde raka CL-final på damsidan och den tredje titeln, den första kom 2021.

Laget har svarat för en kvadrupel den här säsongen – seger i den spanska supercupen, den inhemska cupen, ligan och nu Champions League.

– Vårt mål var att vinna fyra av fyra titlar, säger Alexia Putellas till den spanska tv-kanalen TVE, enligt nyhetsbyrån AP.

– Vi har uppnått allt vi ville. Varje minut som vi offrat har varit värt det och det var det redan när vi gick in på stadion i dag, fortsätter hon.

Hegerberg: En besvikelse

30-åringen slet av korsbandet i ena knäet och missade EM 2022. Hon har sedan hon kom tillbaka efter skadan mest fått agera inhoppare, men tidigare i veckan skrev Putellas på en förlängning till 2026.

– Mitt mål har hela tiden varit att stanna i Barcelona, säger Putellas.

Lyon hade ett par bra chanser att ta ledningen i matchen. Den bästa kom efter knappt en kvart när Barcelonaspelaren Lucy Bronze nickskarvade en boll i egen ribba på en Lyonhörna.

– Klart det är en besvikelse, men samtidigt får vi erkänna att Barcelona var det bättre laget i dag. Vi får ta detta som en erfarenhet och komma tillbaka nästa säsong. Vi har mycket att jobba på, men mycket kvar att ge, säger Lyons norska landslagsspelare Ada Hegerberg till SVT.

Rättad: I en tidigare version av texten nämndes ett felaktigt år för Barcelonas första seger i Champions League på damsidan.