Guide: Fotbolls-EM 16 juni

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 2024-06-16

Harry Kane och hans England är en av de stora förhandsfavoriterna under fotbolls-EM. Arkivbild.

Under söndagen äntrar en av mästerskapets största favoriter, England, handlingarna. Även det enda nordiska laget i EM gör premiär, nämligen Danmark. Här är alla förutsättningarna inför söndagens matcher.

Vad: Polen–Nederländerna, grupp D.

När: Söndag 16 juni, 15.00.

Var: Volksparkstadion, Hamburg.

Tv/Radio: SVT, SVT Play, P4 Radiosporten.

+ Tunga avbräck – i båda lagen

Polens EM-uppladdning har varit mardrömslik. Mot Ukraina (3–1) skadade sig anfallaren Arkadiusz Milik så allvarligt att han tvingades till operation, och missar hela EM. Och mot Turkiet (2–1) skadade sig både ersättaren Karol Swiderski, och lagets storstjärna, Robert Lewandowski.

Senare bekräftades det också att ”Lewa” missar premiären mot Nederländerna, och 35-åringen går en kamp mot klockan för att kunna spela den andra gruppspelsmatchen mot Österrike.

Även Nederländerna har åkt på tunga avbräck. Mittfältsstjärnan Frenkie de Jong blev uttagen i truppen trots en fotskada, men bara några dagar senare stod det klart att han missar mästerskapet. Även Teun Koopmeiners har fått lämna återbud på grund av skada.

+ Fick avbryta semestern

I all skadefrånvaro lämnar det plötsligt luckor i Nederländernas trupp, som behöver fyllas. En som tidigare petats var Borussia Dortmund-backen Ian Maatsen. Men nu, efter skadorna, blev han uppkallad och fick därmed avbryta semestern på den grekiska paradisön Mykonos.

– Jag fick samtalet när jag låg på en båt. Då var det bara att packa ihop sakerna och flyga direkt hit så snabbt som möjligt, säger Maatsen på en presskonferens.

Även Joshua Zirkzee har kallats in sent till truppen.

Vad: Slovenien–Danmark, grupp C.

När: Söndag 16 juni, 18:00.

Var: MHP Arena Stuttgart.

Tv/Radio: TV4, TV4 Play, P4 Radiosporten.

+ Får Danmark revansch för VM?

Danmark gjorde ett bra EM 2021, när laget gick till semifinal och åkte ut snöpligt mot England efter förlängning. Därefter följde en missräkning i VM och uttåg redan i gruppen, men trots det ses Danmark som ett lag som kan överraska.

Truppen är fylld av rutin på såväl mästerskapsnivå, som hög internationell klubblagsnivå, men även ung spännande potential. Spelare som Christian Eriksen, Manchester United, Pierre-Emile Højbjerg, Tottenham, och Simon Kjær, Milan, bidrar med rutinen, medan Rasmus Højlund, Manchester United, Morten Hjulmand, Sporting Lissabon, och Alexander Bah, Benfica, står för potentialen.

+ Landslagsikonen med i truppen – trots depressionen

Sloveniens storstjärna Josip Ilicić är efter många om och men med i truppen.

36-åringen, då i Atalanta, drabbades under 2020 av depression, och strax efter att han kämpat sig tillbaka under 2022 tvingades han återigen ta en paus på grund av psykisk ohälsa. Numera spelar han hemma i Slovenien igen, i Maribor, och hans deltagande i mästerskapet var länge oklart. Men till slut valde tränare Matjaz Kek att ta med honom.

Vad: Serbien–England, grupp C.

När: Söndag 16 juni, 21:00.

Var: Veltins Arena, Gelsenkirchen.

Tv/Radio: TV4/TV4 Play/P4 Radiosporten.

+ Kryllar av stjärnor – vem petas?

England är en av de stora förhandsfavoriterna. Laget har i princip världsspelare på alla positioner, och förbundskapten Gareth Southgate har trots det kritiserats för att han lämnat stjärnor som Jack Grealish och Marcus Rashford utanför truppen.

Och inför premiären mot Serbien är också det stora frågetecknet: Vem ska Southgate peta i offensiven?

Harry Kane är lagkapten, och kommer med all sannolikhet att starta. Där bakom är det dock desto tuffare konkurrens om platserna.

Jude Bellingham, Real Madrid, Bukayo Saka, Arsenal, Phil Foden, Manchester City, och Cole Palmer, Chelsea, är samtliga några av världens bästa på sina positioner. Och där bakom finns spännande namn med riktigt bra klubblagssäsonger i ryggen som Eberechi Eze, Crystal Palace, Ollie Watkins, Aston Villa, Jarrod Bowen, West Ham, och Anthony Gordon, Newcastle.

+ Högriskmatch – ingen alkohol på läktaren

Trots premiärfest är inte allt frid och fröjd. Tyska myndigheter har valt att bedöma matchen i Gelsenkirchen som en högriskmatch, och därmed kommer det att vidtas vissa speciella åtgärder.

Bland annat kommer supportrarna inte att kunna köpa starköl på arenan, utan endast alkohol med låg alkoholhalt. Dessutom kommer det att finnas över 1 000 poliser på plats, skriver BBC.

Anledningen är att båda lagens supportrar tidigare har varit inblandad i stökiga händelser.

En uppmärksammad händelse skedde i EM-finalen 2021 på Wembley. Flera slagsmål uppstod, engelska supportar stormade arenan och flera personer både skadades och greps av polis.

Enligt polisen väntas runt 500 serbiska huliganer äntra arenaområdet under söndagen, och dessutom nästan 40 000 engelska supportrar, skriver The Guardian.