Fullsatta EM-läktare kan bli problem

Lasse Mannheimer/TT

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2022-07-08

Sveriges målvakt Hedvig Lindahl hade lätt att göra sig hörd under OS i fjol, när läktarna gapade tomma. I EM lär hon tvingas höja rösten betänkligt.

Från tomma OS-läktare till en förmodad publikfest i EM.

Det ställer till oväntade problem för de svenska fotbollsdamerna.

– Vi måste påminna oss själva om att vi inte kommer att höra varandra, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Mer än en halv miljon biljetter har sålts till sommarens fotbolls-EM, och turneringen fick också en flygande start publikmässigt. Onsdagens premiärmatch på Old Trafford i Manchester, mellan hemmanationen England och Österrike, sågs på plats av 68 871 åskådare – nästan 30 000 fler än den tidigare rekordnoteringen för en EM-match.

Kontrasten mot OS förra sommaren, då coronapandemin stoppade all publik från läktarna, är stor.

Och inte helt oproblematisk för spelarna.

– Det är klart att det är en utmaning. Nu har många av oss fått spela inför storpublik under våren, och då märker man ju att det är en viss skillnad i ljudnivå. Men det gäller att hitta sätt. Det kanske till exempel inte är möjligt att skrika direkt till forwards, utan man får gå via mittfält och sådär, och sedan ta de tillfällena vi kan för att samlas, säger mittbacken Amanda Ilestedt.

Närmar sig fullsatt

Vid lunchtid på torsdagen fanns det på den officiella EM-sajten färre än 1 000 biljetter kvar till försäljning till Sveriges premiär mot Nederländerna på Bramall Lane i Sheffield på lördagen. Arenan tar som mest 30 400 åskådare, och det svenska laget har förberett sig för att det kan bli högljutt.

– När det var tomt hörde vi allt. Då var det lättare att nå ut, att styra varandra för att täcka ytor och så. Nu är vi tillbaka i att vi kanske inte hör varandra. Så det gäller verkligen att bygga upp det samarbetet igen. Och, något som vi är väldigt bra på, att använda de små pauserna i matchen, säger Linda Sembrant, en annan av Sveriges mittbackar.

”Blir jättestor skillnad”

En tredje är Magdalena Eriksson. Hon tycker inte att man ska underskatta effekten av det eventuella publiktrycket på arenorna. Det kommer att kunna bli en faktor i EM-matcherna, säger hon och jämför med när hennes Chelsea spelade FA-cupfinal i maj, inför nästan 50 000 åskådare.

– Ja, det tror jag verkligen. Jag kan verkligen känna en skillnad om man tänker på matchen jag spelade på Wembley inför 50 000, det blir en jättestor skillnad när man inte kan höra varandra, säger Magdalena Eriksson.

Sveriges spelare är vana att kommunicera mycket och högt med varandra. Men om det inte går, finns det andra lösningar.

– Vi har strategier för det, vi är väl förberedda, säger Eriksson.

TT: Vad är det för strategier?

– Om det blir ett skadeavbrott så står man inte för sig själv utan då går man snabbt ihop i en klunga och pratar ihop sig om det är något. Eller så springer man snabbt ut till Peter (Gerhardsson, förbundskapten) och hör med honom om det är något.

Langen går

En av dem som är allra mest beroende av kommunikation är målvakten Hedvig Lindahl, som vill kunna styra spelarna framför sig. Men även om hon inte kan nå ut till hela laget, är hon inte alltför orolig.

Om inget annat fungerar får Sverige helt enkelt köra en variant av ”langen går”.

– Jag har tänkt på det, att det är en sak som kommer att vara skillnad. Men en fördel tror jag är att vi har ett system som är väldigt inarbetat. Så förhoppningsvis kan vi lösa de små justeringarna bara med några meter mellan oss. Det behöver inte komma via de här långa kommunikationskanalerna, säger Hedvig Lindahl.

– Jag tror att vi är ett av lagen som är absolut mest drillade i vårt system, medan andra lag som löser det mer situationsanpassat får mer problem.