Efter skandalen – hon tar över som OS-chef

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2021-02-18

Seiko Hashimoto blir ny bas för OS i Tokyo. Arkivbild.

Japans OS-minister Seiko Hashimoto blir chef för sommarens OS i Tokyo.

Att valet föll på en kvinna var väntat med tanke på att företrädaren Yoshiro Moto tvingades avgå efter sexistiska uttalanden.

"Det sänder en tydlig signal när det gäller jämställdhet", säger IOK-basen Thomas Bach.

Ordföranden i Internationella olympiska kommittén (IOK) säger i ett uttalande att Hashimoto är ett perfekt val för uppgiften med tanke på att hon själv tävlat i OS och lett Japans OS-trupper i flera olympiska spel.

Hashimoto har varit en huvudkandidat till posten som ordförande i organisationskommittén ända sedan Moris avgång i fredags. Hon lovar nu att smittsäkerheten runt OS och Paralympics har högsta prioritet.

– Jag ska med min idrottsbakgrund se till att göra OS säkert för både idrottare och invånare, säger hon vid en presskonferens, enligt Reuters.

Hon lovar också att göra OS-organisationens styrelse mer jämlik och se till att öka andelen kvinnor från 20 till 40 procent, skriver AFP.

Hyllas av Osaka

Den japanska tennisstjärnan Naomi Osaka hyllar utnämningen.

– Det känns väldigt bra för att det går framåt, barriärer rivs ner, särskilt för kvinnor. Den nya generationen tolererar inte vad som helst längre, säger Osaka efter Australian Open-semifinalsegern, enligt AFP.

Hashimoto, 56, jobbade tidigare som advokat i jämlikhetsfrågor och har nu avgått som minister med ansvar för OS, jämlikhet och för att stärka kvinnors inflytande. Hon har tävlat i sju raka OS, i cykel och i skridsko.

Men hon har också ett inte så smickrande bagage, en händelse som benämnts som sexuella trakasserier då hon fångades på bild, under OS i Sotji, när hon kramade och kysste en 20 år yngre skridskoåkare. Skridskoåkaren sade dock att han inte trakasserats av Hashimoto.

Hashimoto fick frågor om händelsen efter utnämningen.

– Både då och nu ångrar jag djupt mitt beteende, svarar hon, enligt Reuters.

Skarp kritik

Mori, 83, hamnade i blåsväder för ett par veckor sedan då han på ett möte sade att kvinnorna i styrelsen för OS pratade för mycket, betedde sig olämpligt och var emot den olympiska andan.

Uttalandet fick skarp kritik både i Japan och i övriga världen. Flera hundra volontärer hoppade av sina OS-uppdrag i protest, kvinnliga japanska politiker protesterade genom att klä sig i vitt och stora sponsorer kritiserade uttalandena.

Hashimoto uppmanar nu volontärer och fackelbärare, som tidigare hoppat av, att komma tillbaka.

Det blir bråda dagar för henne. Om knappt ett halvår ska det ett år framflyttade OS:et försöka genomföras, sannolikt utan att coronapandemin släppt sitt grepp om världen.