Hanna Öberg: "Helt fantastiskt"

Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2017-01-15

Skidskytte. Steget från framgångsrik junior till framgångsrik senior brukar vara stort och är ibland övermäktigt.

Inte för Hanna Öberg.

Supertalangen kom femma i Ruhpolding - och fick sitt internationella genombrott som skidskytt.

21-åringen från Svensbyn utanför Piteå var på väg att bjuda på en präktig sensation i jaktstarten och slå sig in bland topp tre.

Inför det sista skyttet låg hon trea. De fyra första skotten gick in, men det sista bommade och en straffrunda väntade. Trots motgången jagade Hanna Öberg vidare i spåren och möttes av 20 000 jublande åskådare när hon skar mållinjen som femma.

"Helt sjukt"

Hon sträckte armarna i luften innan hon utmattad rasade ihop i målområdet efter den korta karriärens främsta prestation.

– Det är helt fantastiskt, jag kan knappt tro på det. Det är helt sjukt, säger hon till SVT.

– Helt fantastiskt bra gjort. Vad glad jag blir. Hon bara gör sitt lopp, säger Magdalena Forsberg, en av sportens allra största, i SVT där hon jobbar som expertkommentator.

Finländskan Kaisa Mäkäräinen vann för andra dagen i rad och befäste sin position som en av vinterns dominanter. Hon var minuten före tjeckiskan Gabriela Koukalova - som leder världscupen totalt före Mäkäräinen - och fransyskan Marie Dorin Habert. Öberg, som satte 19 av 20 skott, var 1.38,4 minuter efter Mäkäräinen.

Hade en bra känsla

– Jag var fokuserad på att göra ett bra jobb där (på vallen) och sedan göra mitt eget lopp ute i spåret. Inte gå med där det går för fort utan åka så att jag hade krafter kvar för hela loppet. Jag försökte att åka så smart som möjligt, säger Öberg till SVT.

Det missade skottet grämde.

– Det var lite "skit, också". Jag hade en bra känsla. Hade jag fått ta om skottet tror jag att jag hade satt det men 19 av 20 är riktigt bra.

Femteplatsen gav Öberg närmare 50 000 kronor i prispengar och fina världscuppoäng. Dessutom fick hon för första gången besöka blomsterceremonin. Trots att det är hennes första säsong i världscupen har hon redan tre placeringar bland de åtta bästa.

Bakom Öberg kom Mona Brorsson 36:a, Anna Magnusson 38:a och Emma Nilsson 51:a.

TT