Hanna Öberg: "Jag har lärt mig den hårda vägen"

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2023-02-14

Pizza och kakor låg bakom Hanna Öbergs silver i distansloppet i VM för två år sedan.

Numera är det hälsosammare energiintag som gör att skidskyttestjärnan orkar med ett helt mästerskap.

– Jag har lärt mig den hårda vägen, säger hon.

På onsdagen är det dags för distansloppet i VM i Oberhof. 15-kilometersloppen har blivit något av en specialitet för Hanna Öberg i mästerskap. Men det var inte givet att det skulle bli succé på distansen i Pokljuka 2021.

Öberg inledde VM svagt och tyckte inte att kroppen svarade i de första loppen. Landslagsledningen förstod att hon inte fått i sig tillräckligt med energi. Receptet blev lasagne, pizza och kakor – och att inte röra så mycket på sig. Lagom till distansloppet hade hon fått tillbaka krafterna och resten är historia.

Silver i distansen och brons i singelmixedstafett.

Numera vet Öberg hur hon ska lägga upp ett mästerskap för att orka i två veckors tid med kanske sju lopp.

– Det är absolut en utmaning att se till att få bästa förutsättningar inför kommande lopp. Jag har lärt mig den hårda vägen att det kan vara tufft. Jag tänker att den rutinen ska jag dra nytta av, säger hon.

– Jag har en tydlig plan vad jag behöver stoppa i mig näringsmässigt direkt efter loppen och det känner jag mig trygg med. En första nyckel är att se till att man sätter igång återhämtningen så fort som möjligt, men det handlar också om att kunna koppla bort skidskyttet litegrann och tänka på lite annat, säger hon.

Kontakt med SOK-expert

Efter VM 2021 började Öberg ha en tätare kontakt med Sveriges olympiska kommittés näringsfysiolog Linda Bakkman.

TT: Vad har du med dig till målområdet?

– Ofta någon bar, sportdryck, kanske något med mer protein, en macka eller så. Det är lite olika, det handlar mest om vad man gillar och vad man behöver, säger hon.

TT: Har du blivit bra på att hantera återhämtningen?

– Det är lite olika i olika perioder. Jag har också bra hjälp från mina lagkamrater runt omkring.

Följer rutiner

Det svenska landslaget har en tydlig plan för hur man ska få alla åkare att kunna prestera under ett två veckor långt mästerskap.

– Det gäller att egentligen inte göra något speciellt utan använda våra rutiner som vi använt hela året där återhämtningsdelen är en väldigt viktig del. Varje aktiv har utvecklat den själv tillsammans med dietisten, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

– Det är väldigt viktigt att man har sina rutiner, speciellt när man kommit i mål i det man kallar för ”open window”, de första 30 minuterna då det är viktigt att fylla på med energi och proteiner och sånt. Sen är det den fysiska delen, om man åker lugnt på skidor, cyklar eller tar en promenad.

”Dialog med kocken”

Vilken mat som serveras på hotellet är också viktigt.

– Jag har haft en dialog med kocken här de sista två månaderna och sagt vad vi vill ha. Vi har fått exakt det vi behöver och känner oss väldigt trygga med det. De är väldigt flexibla, säger Lukas.

Hanna Öberg är en av favoriterna i onsdagens distanslopp i VM i Oberhof. Hon vann distansloppen i OS 2018 och VM 2019. Hon blev sedan fyra i VM 2020 och tog silver i VM året därpå. Dessutom vann hon säsongens första distanslopp i världscuppremiären i Kontiolax. Nu har hon också fått självförtroende efter silvret i VM-sprinten i förra veckan.