Rolfö kan ta rekordtidig titel: "Det är sjukt"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-03-05

Fridolina Rolfö under landslagsturneringen Algarve Cup i Portugal nyligen.

Första säsongen i Spanien har varit en succé för Fridolina Rolfö.

Redan i helgen kan hon bli ligamästare med Barcelona, trots att en fjärdedel av säsongen återstår.

– Det är otroligt speciellt, det har jag aldrig varit med om tidigare, säger landslagsanfallaren.

Det brukar vara svårt att få elitidrottare att ta ut segern i förskott. Men Fridolina Rolfö gör ett undantag.

Den 28-åriga anfallaren från Kungsbacka inser väl att det inte går att undgå det självklara.

TT: Vinner ni ligan i år, tror du?

– Ja, jag tror det. Absolut, säger Rolfö.

22 matcher, 22 segrar, 22 poäng ner till tvåan Real Sociedad. Det är naturligtvis bara en tidsfråga innan Barcelona blir ligamästare för tredje året i rad. Och det kan ske redan i helgen.

”Njuter varje dag”

Om Barcelona bortabesegrar Alavés på söndag är trean Granadilla från Teneriffa (som har en match innestående) sista kvarvarande teoretiska hotet. Och om Granadilla samtidigt tappar poäng borta mot Atlético Madrid, är titelracet över redan nu (Atlético, fyra just nu, kan vid seger också nå samma poäng som Barcelona, men måste förutom 21 poäng också hämta in 89 mål).

– Det är ju otroligt speciellt, det har jag aldrig varit med om tidigare, att vinna ligan så tidigt under en säsong. Samtidigt hade det varit en jättefördel för oss att kunna vinna och få den tryggheten, att kanske kunna lägga ännu mer energi på andra turneringar som vi har framför oss, säger Fridolina Rolfö.

Hon gör sin första säsong i Spanien och har trots konkurrens i världsklass fått stort förtroende från tränaren Jonatan Giráldez. Rolfö har startat tolv ligamatcher, blivit inbytt i ytterligare nio, och gjort åtta mål. I Champions League, där Barcelona är regerande mästare, har det blivit tre fullträffar på vägen till kvartsfinal (där Real Madrid väntar).

I december tilldelades hon Diamantbollen, priset till årets bästa svenska fotbollsspelare, för första gången.

– Det känns väldigt bra, jag njuter av att spela fotboll varje dag och känner att jag får utveckling på sakerna i Barcelona, säger Rolfö.

Spelat vänsterback

Fridolina Rolfö är i utgångsläget en offensiv spelare. Men i Barcelona används hon lite varstans – till och med som vänsterback.

– Det har känts som en fördel. Det var väl egentligen han (Giráldez) som ville testa mig i en vänsterbacksposition efter att ha sett mina egenskaper. Och jag lär mig väldigt mycket där och kan ta med mig väldigt mycket i mitt offensiva spel, hur det är att spela mot en ytterback. Sedan är jag väldigt offensiv i den positionen, vi har mycket boll och jag kan ligga nästan som en forward.

Det är få lag där ytterbackarna känner sig som anfallare. Men så är det inte heller alla lag som gör nära sex mål i snitt per match. Barcelonas målskillnad, förkrossande 125–6, vittnar om en serie som inte riktigt når upp till standarden för Europas bästa lag.

– Jag tycker att ligan är bra, men vi har ytterligare någon nivå. Vi har otroligt bra fotbollsspelare och presterar på en så hög nivå. Men det är sjukt att det är så många poäng ner till tvåan, säger Rolfö.

– Sedan är det väldigt jämnt nedanför. Men oss har ingen kunnat slå och det är häftigt.