Guldläge för Sävehof efter rysare: "Galen match"

Sävehofs Emil Berlin och tränaren Michael Apelgren. Arkivbild.

Kim Andersson kunde skjuta segern till Ystads IF – men missade.

I stället är det Sävehof som, efter två förlängningar, har skaffat sig guldläge i herrarnas handbollsfinal.

– En helt galen match alltså, säger Sävehofs målvakt Oscar Sävinger till SVT.

Det blev en närmast osannolik rysare när Sävehof tog emot Ystad för den tredje SM-finalen mellan lagen.

Till slut var det Partillelaget som fick jubla inför hemmapubliken. När Gustaf Wedberg sköt 39–37 med bara sekunder kvar av den andra förlängningen var matchen avgjord och några fler mål blev det inte.

Men segern kunde ha gått åt vilket håll som helst den här högdramatiska finalkvällen.

Tappade tremålsledning

Det var spännande redan under ordinarie tid. Med mindre än åtta minuter kvar hade Ystad en tremålsledning och såg ut att vara på väg mot segern. Sävehof kom i kapp och hade till och med ett anfall för att avgöra i slutsekunderna, men Wedberg missade chansen att döda matchen då – lobbförsöket räddades av Erik Hvenfelt.

I första förlängningen, 2x5 minuter, var det i stället veteranen Kim Andersson som hade en möjlighet att skjuta segern till Ystad i sista anfallet. Då räddade Oscar Sävinger – målvakten som får spela förstafiolen efter att Sävehofs landslagsman Simon Möller skadat korsbandet i den första finalen.

– Vi vet ju alltid att när det väl gäller i slutet så är vi jävligt bra, säger Sävinger till SVT.

Kan ordna guld på tisdag

När ytterligare 2x5 minuters förlängning väntade var alltså Sävehof starkast.

– Det känns som att vi ska vinna den här matchen, men det är lite smågrejer som gör att de tar hem det, säger Ystads Elliot Stenmalm till SVT.

Lagen möts igen i Ystad på tisdag, då Sävehof – som leder med 2–1 i matcher – får en första chans att spela hem SM-guldet.