Miljardförlust för Manchester United

TT

Publicerad 2021-09-17

Manchester United värvade bland annat Cristiano Ronaldo i somras. Nu rapporterar klubben en stor förlust. Arkivbild.

Knappt 1,1 miljarder svenska kronor.

Så mycket har Premier League-jätten Manchester United gått back det senaste året.

En stor anledningen till de dystra siffrorna är coronapandemin, som innebar tomma läktare under stora delar av den föregående säsongen.

De senaste 12 månaderna har varit ”bland de mest utmanande i klubbens historia”, säger Uniteds vd Ed Woodward i ett uttalande på klubbens hemsida.

Men han lyfter trots allt fram att den engelska storklubben är på väg att återhämta sig från pandemins påverkan.

”Den viktigaste delen av den återhämtningen är supportrarnas återkomst till Old Trafford och det har varit fantastiskt att se och höra en full arena för första gången på 18 månader”, säger han.

Fotbollen i stort har dock bekymmer att ta itu med, menar Woodward.

”Det är fortsatt klart att fotbollen står inför en ekonomisk utmaning orsakad av år av inflation när det kommer till löner och övergångssummor, som förvärrats ytterligare av pandemin. Vi är engagerade i att arbeta tillsammans med Premier League, ECA (klubbarnas intresseförening), Uefa (europeiska fotbollsförbundet) för att förespråka bättre finansiell hållbarhet på alla nivåer inom fotbollen”, säger han.

Manchester United värvade Jadon Sancho, Raphaël Varane och Cristiano Ronaldo för sammanlagt drygt 1,4 miljarder kronor under sommarens transferfönster.