Mejla

Patrik Brenning

Männen i gathörnen är på jakt efter oss

Brenning: Undrar om jag får se min kollega igen

Redo att fånga munnskydds-förbrytare.
Redo att fånga munnskydds-förbrytare.

SPORTBLADET

TOKYO. I gathörnen vakar de.

Männen med kamerorna.

På jakt efter oss.

Det krävdes åtta dokument för att komma in i Japan. Varje morgon börjar med att vår kroppstemperatur mäts och vårt spott analyseras.

Vi i mediepacket får aldrig röra oss utanför hotellet, annat än för att i speciella transporter lotsas mellan OS-arenorna.

Vi äter bakom plexiglas med servitriser i munskydd och visir, har en app i mobiltelefonen där japanska myndigheter kan följa vårt varje steg och munskyddsbrännan är snart högsta mode.

Men allt det där går ändå att ta på. Att förstå. Det är något annat som skapar det riktiga obehaget. Som får mig att känna mig som jag står mitt i en George Orwell-roman.

Det är männen i gathörnen.

Japaner spanar in i bussen för att se om någon inte har munskydd, redo att fotografera.
Mannen fotograferar mediebussar för att kontrollera följsamheten gällande kravet på munskydd. Enligt honom själv på uppdrag av IOK.

Vi har redan innan vår ankomst till landet fått förklarat för oss att vi inte kommer välkomnas av det japanska folket. Det påstås att de till och med kan komma att vara rent fientliga.

Står och väntar längs vägen

I vad jag först tolkade som någon slags eftergift till lokala kritiker har Tokyo-borna fått rätt att fotografera oss var vi än rör oss. Allt för att avslöja de som eventuellt bryter mot reglerna.

I en stor korsning intill mediecentret står det en fotograf i varje gathörn. Vid en vändplats en bit bort där alla bussar på väg till Olympiastadion passerar sitter en hel klunga med kameror.

Jag talar med en av fotograferna som säger att han jobbar för Internationella olympiska kommittén. Han berättar att han stått i 1,5 timme i 32-gradig värme och stekande sol för att fotografera mediebussarna på jakt efter munskyddsfuskare ombord.

När vi kommer in på ekonomin ursäktar han sig. ”Jag måste fota bussen som kommer.” Bakom oss skrider en poliskonstapel nyfiket fram.

Jag ser framför mig hur fotograferna jobbar på provision. Hur vi är föremål för någon slags storviltsjakt där alla suktar efter The Big Five.

Mats Wennerholm, 17 OS: 10 000 yen. Patrik Brenning, 2 OS: 200 yen.

Sen smäller det

Men precis när jag håller på att bli som mest konspiratorisk rullar vi in på en packad shoppinggata intill Olympiastadion. Här kryllar det av Tokyo-bor och de ser inget annat än glada ut när de ser oss.

En kvinna ropar åt sin kollega att komma ut och titta. Flera vinkar. Många ler. Sen smäller det.

Klick! Klick! Klick!

Polacken i sätet bredvid mig har dragit ner munskyddet. De tog honom!

Jag tar ett par djupa andetag genom det svettiga tyget. Sen ber jag en kort bön för hans lycka.

Jag undrar om vi får se honom igen.

Två jägare får en fullträff.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Av: 

Patrik Brenning

Publisert:

LÄS VIDARE

Franska avslöjandet: Mondos okända mellannamn

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2021 i Tokyo

Sommar-OS 2021

Sommar-OS