Cantwell: Släppt – men långt ifrån friad från anklagelserna

Publicerad 2013-02-23

Aftonbladets nyhetskolumnist om Pistorius-fallet

Att Oscar Pistorius släpptes mot borgen var ingen sensation.

Men den som tror att den världs­berömde idrottsstjärnan därmed är en fri man begår ett misstag.

Oscar Pistorius familj satt på första parkett när domaren meddelade att han skulle släppas mot borgen på 720 000 kronor.

Det var en ur svenskt perspektiv märklig förhandling som återupptogs i Pretoria i går.

Domare Desmond Nair, en något omständlig jurist som tycks vara påtagligt förtjust i rampljuset och som i sina anföranden älskar att komplettera sitt juridiska resonemang med att citera Shakespeare, tog två timmar på sig att komma till saken, nämligen om Pistorius skulle släppas mot borgen eller ej.

Det var allt från förklaringar till varför rörliga bilder inte var tillåtna i domstolssalen och genomgång av de tidigare turerna i processen till andra mordfall och detaljer om dittan och dattan.

Idrottsmannen, som bekant misstänkt för att ha mördat sin flickvän Reeva Steenkamp, skakade och grät flera gånger under anförandet, och dennes närvarande släktingar var påtagligt tagna.

Att Pistorius släpptes mot borgen var ingen sensation. Det brukar ske i Syd­afrika då män mördar kvinnor, ett faktum som möjligen säger mer om landets kvinnosyn än kvaliteten på domstolväsendets praxis.

Men beslutet innebär sannerligen inte att Pistorius har friats från anklagelserna. Desmond Nair underströk att denne i allra högsta grad ännu är misstänkt för överlagt mord och ifrågasatte dessutom väsentliga delar av försvarets version av händelseförloppet.

Det är till exempel inte lätt att förstå varför han inte frågade vem som befann sig på andra sidan den låsta dörren till toaletten och i stället började skjuta.

Bakslag för åklagaren

Inte desto mindre är utvecklingen ännu ett bakslag för åklagare och polis, som med kraft hade motsatt sig borgen.

De såg de första dagarna ut att kunna promenera hem en fällande dom för mord, då den som skjuter fyra skott mot en människa som sökt skydd på en liten toalett, en människa som inte har någon som helst möjlighet att skydda sig mot kulorna, tycks vilja döda hen.

Men sedan började eländet. Att kalla utredningsledaren Hilton Botah som vittne till den första borgensförhandlingen i onsdags borde ha stärkt åklagarens sits, men en skicklig advokat vände ut och in på vittnesmålet och lyckades smula sönder samtliga anklagelser.

Den förvirrade polisen tvingades till slut erkänna att det inte fanns någonting inkonsekvent med Pistorius version av händelseförloppet.

Och som om det inte var nog med detta blev det nästa dag känt att denne Botah själv är anklagad för inte mindre än sju mordförsök.

Åklagarna plockade fort som ögat bort honom från utredningen, och borgensförhandlingen sköts upp, men skadan var redan skedd.

Friheten kan bli tämligen kortvarig

Hur kommer detta att sluta?

Efter att ha lyssnat på domarens generösa djupdykning i sydafrikansk rättshistoria borde jag kunna doktorera i ämnet, men det är strängt taget en helt annan fråga.

Få saker är så vanskliga som att försöka förutse utgången av ett brottmål. Men mycket tyder på att Pistorius relativa frihet – han får inte lämna Pretoria och måste höra av sig till polisen varje dag – kommer att bli tämligen kortvarig.

Indicierna på att han har mördat sin flickvän är redan efter en dryg veckas utredning besvärande och kommer rimligen att bli starkare.

Jag tror att den här processen slutar med att Oscar Pistorius får finna sig i att hans bostad under många år inte kommer att vara en luftkonditionerad lyxvilla i ett skyddat område.

Att hans nya hem blir en trång cell i ett fängelse som håller allt annan än svensk standard.