Stort svenskt rankningskliv efter EM-succén

Av: TT

Publicerad:
Amanda Zahui och Anna Bartholds framgångar med det svenska landslaget på EM låg till grund för klivet på världsrankningen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Amanda Zahui och Anna Bartholds framgångar med det svenska landslaget på EM låg till grund för klivet på världsrankningen. Arkivbild.

Det svenska damlandslaget i basket klättrar hela 19 placeringar på världsrankningen upp till 22:a plats.

En stor del i lyftet är sommarens EM-slutspel där Sverige besegrade flera högre rankade nationer i vad som slutade med en stark sjätteplats.

Att Sverige tar ett så stort kliv på världsrankningen bottnar också i att rankningen endast uppdaterats när stora mästerskap har hållits. Nu infaller ett nytt system där världsrankningen uppdateras efter varje kvalomgång.

Något som gör den mer dagsfärsk och dessutom ökar betydelsen av de kvalmatcher som lagen spelar.

– Det är på VM, OS och EM där man har tjänat i rankningarna. Det här nya rankningssystemet som nu har kommit är ju bättre i och med att det även tar hänsyn till någon form av "power ranking". Vinner du borta mot till exempel Frankrike får du ett visst antal poäng samtidigt som man fortfarande tar hänsyn till mästerskapen, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo till TT.

Det svenska landslaget spelar EM-kval nästa vecka. Först ut är 36-rankade Israel den 14 november på bortaplan innan Blågult möter 20-rankade Montenegro den 17 november på hemmaplan.

Världsrankningen toppas av USA, följt av Australien. Spanien är Europas bästa lag på en tredjeplats.

Publicerad:

LÄS VIDARE