Straffkaos när Danmark åkte ur hockey-VM

Tjeckiskt poängtapp kan bädda för Tre Kronor

Publicerad 2021-05-31

Danmark har spelat färdigt i hockey-VM.

Tjeckien vann en kaosmatch efter straffläggning sedan båda lagen bytt målvakter.

– Det här har jag inte varit med om, säger Jonas Andersson i SVT.

Tjeckien fick slita hund för att besegra Danmark med 2–1 efter straffläggning och tog därmed två viktiga poäng i jakten på en kvartsfinalplats – på Sveriges bekostnad.

Poängtappet gör att Tre Kronor, vid vinst under ordinarie tid mot Ryssland senare i ikväll, sätter press på tjeckerna som då måste gå ut och vinna mot Slovakien imorgon. Det finns dock ett scenario som öppnar för en ”läggmatch” mellan grannländerna, Tjeckien och Slovakien, likt Sverige och Danmark i fotbolls-EM 2004. Trots att Sverige skulle ta tre poäng så räcker det med två tjeckiska och en slovakisk poäng för att båda nationerna ska gå vidare – på svensk bekostnad.

Dansken Sebastian Dahm höll på att göra läget än svårare för Tjeckien under måndagen. Efter att Danmark tagit ledningen tidigt i matchen dröjde det innan kvitteringen kom. Dahm stod emot i målet och räddade allt.

Men med 15 minuter kvar av den tredje perioden kvitterade Dominik Kubalik och tog matchen till förlängning.

”Aldrig varit med om”

Väl där hade Tjeckien ett segermål inne. Spelarna jublade och trodde allt var klart, men då upptäcktes en potentiell offside på nämnde Kubalik strax före avgörandet. Efter en lång granskning togs målet bort och matchen gick till straffar.

Där gick allt in. Efter att tjeckerna satt tre raka straffar bytte Danmark målvakt från Dahm till Mads Sogaard. När även Soogard släppte in mål behövde dansken sätta sin följande straff, eftersom de missat en sedan tidigare.

Då bytte Tjeckien i sin tur målvakt. Ut med Simon Hrubec och in med Roman Will.

– Det här har jag inte varit med om, säger Jonas Andersson i SVT:s sändning.