Friidrott

Duplantis är Sveriges populäraste idrottare

Av: 

Mats Wennerholm

SPORTBLADET

Armand Duplantis är Sveriges populäraste idrottare för andra året i rad.

Och lika förvånad som vanligt.

– Ja, det är galet. Jag glömmer alltid hur mycket stöd jag har från svenska folket. Och det finns ingen finare utmärkelse att få, än när det är de som röstar, säger Mondo.

Armand Duplantis tar priset igen, när Demoskop frågar svenskarna vilken idrottare de gillar mest i Sportbladets undersökning.

Det trots att han varit inne i en träningsperiod hela hösten och inte synts lika mycket som vanligt.

– Det är alltid samma överraskning för mig, men samtidigt väldigt hedrande. Min ambition under säsongen är alltid att hoppa högt och representera mig själv, Sverige och mina närmaste på ett bra sätt.

– Men det blir en liten chock varje gång jag blir medveten om vilken respons jag får ute bland folket i Sverige.

I vintersportlandet Sverige slog ”Mondo” tvåan Frida Karlsson knappt men klart.

– Jag känner till henne och brukar titta när svenskarna tävlar i längdskidor när jag får chansen. Inte för att jag kan så mycket om sporten, men jag tycker det är coolt med svenskar och svenska lag som är med i toppen och slåss mot de bästa i världen.

Har du åkt skidor själv?

– Nej, aldrig. Vare sig längd eller utför. Jag har ingen naturlig koppling till vintersport, då jag växt upp i Louisiana där vi aldrig har snö. Över julhelgen ska det exempelvis vara en bit över tjugo grader här. Jag var i Sverige varje år när jag växte upp, men det var bara på somrarna. Jag och snö är en dålig kombination och jag hade aldrig sett Sverige på vintern förrän på senare år.

Skridskor?

– Jag prövade en gång när jag var i tioårsåldern. De hade spolat upp en liten plätt i stan. Men jag var som Bambi på hal is. Jag ramlade hela tiden och sedan dess har jag aldrig dragit på mig ett par skridskor igen.

Armand Duplantis – Sveriges populäraste idrottare.

Men ”Mondo” har fått en ny favorit bland de stora svenska lagsporterna. Ett helt nyväckt intresse för ishockey.

– Ja, jag var ju och såg en match med Djurgården i början av säsongen och blev faktiskt lite biten. Sedan dess har jag följt både dem och SHL lite närmare och även tittat på en del NHL-matcher. Synd bara att det går tungt för Djurgården. De vann mot Brynäs när jag var där och sedan förlorade de sju raka. Och nu ligger de i botten. Men jag hoppas de kommer igen. 

Vad lockar med hockeyn?

– Jag är imponerad av tempot, farten och fysiken.. Det är cool att titta på. Fotboll har jag aldrig haft någon direkt koppling till, även om jag naturligtvis känner till Zlatan. Jag har aldrig träffat honom, men han är ju en superstjärna. Jag har alltid gillat honom.

Zlatan, som kom fyra på listan i Sportbladets omröstning, efter trean Sarah Sjöström. Den enda i toppskiktet som Duplantis känner personligen.

– Ja, Sarah och jag har umgåtts en del. Hon är en fantastisk idrottskvinna och person.

Men Duplantis har tagit Sverige med storm de senaste åren och gått om alla andra. Och det lär fortsätta en kommande säsong med fler mästerskap än någonsin.

Armand Duplantis med OS-guldmedaljen.

Lovar nya världsrekordförsök

Första målet är inomhus-VM i Belgrad i mars, sedan ett tidigt VM utomhus i amerikanska Eugene i juli och sedan EM i München i augusti.

När säsongen är över kan han stå med tre nya guld. Han är skyhög favorit.

– Ja, målet är att vinna allt och sedan förhoppningsvis fortsätta göra det i framtiden. Jag vill bli den största stavhopparen genom tiderna. Det är det som ger mig min motivation.

Och han är i toppform inför den kommande inomhussäsongen.

– Ja, träningen har gått bra. Jag är både starkare och snabbare. Och jag har inte haft några som helst bakslag med skador eller sjukdomar. Det är det absolut viktigaste under träningsperioden. Jag har varit lite mör ibland, men det hör till.

Så det blir nya världsrekordförsök direkt?

– Ja, jag kommer försöka på världsrekordet varje gång jag får chansen. Jag är i bra form, så det känns som det kan komma när som helst. Det är på tiden att jag tar 6,19, men 6,20 känns nästan som ett större mål. Det låter lite bättre med 6,20.

Duplantis två tidigare världsrekord, hans 6,17 i polska Torun och 6,18 veckan efter i skotska Glasgow, kom båda inomhus under vårvintern 2020.

– Ja, det är lättare att hoppa inomhus. Så är det bara. Det är samma förutsättningar i varje tävling och ingen vind att ta hänsyn till. Det är lättare att komma in i en bra rytm.

Och helst vill han att ett världsrekord kommer på hemmaplan i hans egen gala i Uppsala den 9 februari.

En gala som sålde slut på bara ett par timmar.

– Ja, det är oerhört kul att det finns ett sådant intresse. Och jag vill gärna ge tillbaka till publiken i Uppsala, då jag bott och tränat där de senaste åren. Det känns viktigt för mig nu när jag ska flytta.

För när Duplantis landar i Sverige i början av januari står hans nya lägenhet på Kungsholmen i Stockholm klar för inflyttning. Hans nya permanenta hem i Sverige.

– De är precis klara med renoveringen. Så det ska bli skönt att flytta in. Jag har alltid gillat Stockholm, Det är en av världens vackraste städer.

ANNONS

Kör vi över Norge? Sett över de åtta senaste mötena har Tre Kronor 39-10 i målskillnad. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset


Så tävlar Armand Duplantis i vinter:

  • 28 januari - Karlsruhe, Tyskland
  • 4 februari - Berlin, Tyskland
  • 9 februari - Uppsala, Sverige
  • 19 februari - Birmingham, England
  • 7 mars - Belgrad, Serbien
  • 20 mars - Belgrad, Serbien (inne-VM)
Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Vi behöver inte vänta lika länge på 6,20

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Armand Duplantis