Blågults storsatsning som ska ge ”en ny Palicka”

Landslaget startar också ett mittsexprojekt

Publicerad 2022-01-31

Andreas Palicka hintar om att han slutar i Blågult och den stolta svenska målvaktstraditionen är hotad.

Nu gör förbundet en satsning för att få fram fler och nya toppmålvakter.

– Vi måste få igång alla våra målvakter och alla våra resurser för att skapa en trygg framtid, säger målvaktstränaren Tomas Svensson.

Landslaget ska också starta ett mittsexprojekt.

Sverige har den kanske längsta och stoltaste målvaktstraditionen inom världshandbollen.

Sedan drygt 40 år har landslaget haft en obruten svit med förstemålvakter i absolut världsklass: Claes Hellgren, Mats Olsson, Tomas Svensson, Peter Gentzel, Mattias Andersson, Johan Sjöstrand, Mikael Appelgren och Andreas Palicka.

Men efter EM-finalen i går lämnade Andreas Palicka kvar sina skor på prispallen likt Per Carlén efter OS-finalen 1996 som då tackade för sig i landslaget.

Palicka vill inte svara på om han gjort sitt sista mästerskap men säger att handlingen var ”symbolisk”.

Mycket talar för att 35-åringen slutar i landslaget efter det efterlängtade guldet.

Därmed är den oerhört starka, svenska målvaktstraditionen hotad.

Mikael Appelgren, 32, bildade ett fruktat par med Palicka i landslaget och Rhein-Neckar Löwen i flera år men ”Äpplet” har nu gått skadad i nästan två år.

Mikael Aggefors backade upp Palicka i VM och OS men har fyllt 37 och valdes bort till EM.

Peter Johannesson och Tobias Thulin gjorde bra inhopp i EM men ingen av dem rankas som världsklassmålvakter. Johannesson fyller 30 och Thulin, som många trodde skulle bli nästa stormålvakt, blir 27 och har svårt att platsa i Stuttgart i botten av Bundesliga.

Andreas Palicka har hintat om att sluta i landslaget.

För få målvakter i toppklubbarna

Situationen gör att landslaget nu drar igång ett målvaktsprojekt för att försöka få fram fler toppmålvakter.

Landslagets målvaktstränare Tomas Svensson blir ansvarig.

– Vi har ett gäng lovande målvakter och jag har klart i mitt huvud vilka som är på gång. Men det är inte ett fixerat antal utan vi ska stimulera så många som möjligt som tiden och resurserna tillåter. Många ska känna att de har en chans och så ska vi få ett antal att ta det sista steget. Konkurrensen var stenhård på min tid. Det är dit vi vill komma, säger Svensson.

Han pekar på hur förhållandevis få målvakter Sverige nu har ute i Europa, inte minst i toppklubbar, jämfört med tidigare.

– För 8–10 år sedan hade vi hur många målvakter som helst ute i Europa. Det har sjunkit rejält. Vi saknar målvakter i toppklubbarna, det är där man blir lite bättre. Det är viktigt att fler blir intressanta på marknaden och kommer ut.

Tillsammans med Claes Hellgren drog Svensson i gång ett liknande projekt i mitten av 00-talet när han själv och Gentzel var på väg att sluta i landslaget.

Han hoppas på en repris nu.

– Det var målvakter som Per Sandström, Fredrik Ohlander, Dan Beutler och senare Johan Sjöstrand, Andreas Palicka och Mikael Appelgren. Det blev ett uppsving med ett hav av nya målvakter, säger Svensson.

Alla hamnade i toppklubbar i Tyskland eller Spanien och flera av dem vann Champions League.

Tomas Svensson.

”Hade varit spännande”

Landslaget identifierade före EM ytterligare en position där man vill göra en satsning för att få fram fler talanger: linjespelare/mittsexa.

Nu fick Oscar Bergendahl, 26, ett enormt genombrott i EM och Felix Möller, 19, var med för att se och lära (utan att spela). Men jämfört med de andra utespelarpositioner i landslaget är inte återväxten lika god på linjen.

– Vi jobbar med att få fram resurser för att starta ett projekt för mittsexor. Det är en position som vi alla nog inte gör ett tillräckligt bra arbete med. Det hade varit spännande att göra ett projekt där, sa förbundskapten Glenn Solberg till Sportbladet före EM.