Norske experten om Grandelius framgång: ”Väldigt ovanligt”

Av: Felix Tornberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Carina Johansen / TT NYHETSBYRÅN

Nils Grandelius möter världsettan Magnus Carlsen under tisdagen.

Inför mötet är det svensken som har skapat störst rubriker i Carlsens schacktokiga hemland.

– Vi känner till honom i Norge på samma sätt som vi känner till Frida Karlsson och Zlatan Ibrahimovic, säger VG:s schackexpert, Ole Kristian Ström.

Norske Magnus Carlsen är världens bästa schackspelare. I Tata Steel Chess har han dock överskuggats av svenske Nils Grandelius, som skördat stora framgångar.

Under tisdagen ställs de mot varandra i en av världens mest prestigefyllda schackturneringar. Norrmännen håller alla sina tummar för Carlsen – men i norsk media är det Grandelius som fått de stora rubrikerna.

Helt klart näst bäst i Skandinavien. Efter Carlsen, då.

Inför matchen tog Sportbladet därför sig ett snack med norska VG:s schackexpert, Ole Kristian Ström.

Hur ser du på Nils Grandelius turnering, Ole?

– Nils har spelat på en väldig hög nivå i några av partierna. Matchen mot Maxime Vachier-Lagrave var väldigt imponerande. Som det ser nu kommer Grandelius att avancera ordentligt på världsrankningen. Han ser just nu ut att klättra till en 60-plats (Grandelius var rankad på 78:e plats inför turneringen). Det är ett väldigt hopp. Svagheten är att han är lite ojämn, men det beror mycket på att han är villig att satsa offensivt. Då blir det förlust ibland.

”Många unnar honom detta”

Hur vanligt är det att en spelare med sådan låg ranking kommer in och gör en så här bra turnering? Hur stor bedrift är detta av Grandelius?

– Det är väldigt ovanligt att en spelare med så låg rankning gör det så bra. Vanligtvis blir de inte inbjudna till dessa superturneringar överhuvudtaget, men corona-restriktionerna har gjort att Grandelius blev inbjuden till Wijk aan Zee i år. Wijk aan Zee-turneringen är en av de mest prestigefyllda under hela schackåret, och detta är en stor bedrift av Grandelius. En bedrift som många unnar honom eftersom han är en ”hygglig skåning”.

Hur stor är Grandelius i Norge? Har det blivit något snack om hans insatser?

– Schack är, tack vare Magnus Carlsen, stort i Norge och vi känner till hans konkurrenter på samma sätt som vi känner till Frida Karlsson och Zlatan Ibrahimovic. Grandelius lyckades komma med i Norway Chess 2016 – efter en bra prestation i kvalificeringen mot de andra bästa norrmännen och världens bästa kvinnliga spelare, Hou Yifan. Grandelius kom sist i turneringen men gjorde ändå en bra tävling med tanke på hans rankning. Han var också expert i norska TV 2 under Norway Chess ett år. Det är live på bästa sändningstid, så det gjorde också att han blev känd bland norrmännen. Utöver detta har han spelat schack i norska ligan med Vålerenga.

Foto: Carina Johansen / TT NYHETSBYRÅN

Hur stor uppmärksamhet har Grandelius fått i schackvärlden? Vad säger det om hans insatser?

– Det har absolut blivit uppmärksammat i schackvärlden. Det har varit lite av en chock för expertkommentatorerna på schacksidan chess24.com, som Magnus Carlsen äger.

Om man räknar alla spelare i Skandinavien. På vilken plats skulle du ranka Grandelius?

– Grandelius är helt klart näst bäst i Skandinavien. Efter Carlsen, då. Norske Aryan Tari är nummer tre. Carlsens tränare, Peter Heine Nielsen från Danmark, är troligtvis fjärde bäst. Efter det har vi norska Johan-Sebastian Christiansen och Jon Ludvig Hammer.

”Det var en stor besvikelse”

Magnus Carlsen har gjort en sämre turnering än vanligt. Hur har reaktionerna varit på det i Norge?

– Carlsen har inte gjort det så bra hittills, men vi är vana vid att han kan komma tillbaka. Han gjorde inte heller bra ifrån sig i den digitala turneringen Mellomjulen, där ”hela Norge” sitter och ser på schack. Det var en stor besvikelse, och besvikelsen har fortsatt in i denna turnering. Men det är fem partier kvar, och han ligger åtta. Det är för tidigt för att avskriva honom.

Nu möts Grandelius och Carlsen i dag. Vad tror du om den matchen?

– Grandelius har bara mött Carlsen en gång i klassiskt schack. Då vann Carlsen (med vita pjäser) i Norway Chess 2016. I samma turnering spelade de remi mot varandra i blixtschack. På sin bästa dag har Grandelius möjligheten, men det blir såklart svårt med svarta pjäser. Carlsen är storfavorit, men vi får se om Grandelius kan överraska. Det vi har sett flera gånger på det senaste är att Carlsen kan göra misstag. Wijk aan Zee är en turnering som Carlsen gillar, och som han gärna vill göra ifrån sig i. Wijk aan Zee betyder mycket för honom – även om det är blåsigt och inte så trevligt där i januari.

Tror du att Carlsen är ute efter upprättelse och revansch mot Grandelius?

– Jag tror att Carlsen är ute efter revansch nu. Han tyckte framförallt inte om att han tappade mot 18-årige Andrej Esipenko första gången de möttes i klassiskt schack. Han gillar att slå tillbaka, säger Ole Kristian Ström.

Matchen börjar klockan 14:00 under tisdagen.

Foto: VG
Schackexpert på VG i Norge, Ole Kristian Ström.
Publicerad:

LÄS VIDARE