Motorsport

Fernando Alonso klar för Indy 500

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Fernando Alonso ger inte upp sin dröm om att bli tidernas största racingförare.

2020 kör han Indy 500 för McLaren SP.

Fernando Alonso ska köra Indy 500 för McLaren SP
Fernando Alonso ska köra Indy 500 för McLaren SP

Spanjoren har vunnit Monaco GP i F1 och Le Mans 24-timmarslopp, det som saknas för att nå motorsportens Grand Slam är en seger i Indy 500.

Den satsar han mot den 24 maj när det klassiska loppet avgörs i Indianapolis.

– Jag älskar racingen och Indy 500 är världens största race, säger han.

– Jag har en speciell relation med McLaren. Vi har gått igenom många saker tillsammans och det binder oss samman. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna vara med och konkurrera.

Fernando Alonso klar för Indy 500

McLaren SP-Chevrolet har tagit över SMP-Honda – det team som Marcus Ericsson körde för förra året och till Indy 500 ställer teamet upp med tre bilar. Det ger Alonso möjligheten att köra tävlingen för tredje gången och det finns även en möjlighet att han inleder satsningen med Grand Prix on the Indianapolis Motor Speedway i början av maj.

– Nu när McLaren kör en hel säsong i IndyCar finns möjligheten att vi funderar över det. Just nu är fokus på Indy 500, men de kommande veckorna ska vi diskutera hur vi ska förbereda oss

Första gången, 2017, hade han ledningen i tävlingen men fick problem med motorn och rasade i resultatlistan, 2019 misslyckades han i kvalet men i år ger han sig ändå chansen att nå en av motorsportens största mål – att vinna de tre klassiska loppen. Det har bara en förare lyckats med tidigare, britten Graham Hill.

Jagar motorsportens grand slam

Hill vann även två VM-titlar i F1, Fernando Alonso lyckades också med dem, men han är även dessutom världsmästare i WEC vilket gör satt en seger i Indy 500 skulle göra spanjoren historisk.

– Indy 500 är ett av det mest imponerande loppen som finns och det kompletterar de tre största loppen inom racingen. De är tre helt olika dicsipliner, men det gör dig komplett som förare, säger Fernando Alonso till motorsport.com.

– Det är det jag är ute efter under den här delen av min karriär. Därför är Indy 500 min högsta prioritet just nu.

Tävlingen avgörs den 24 maj och avslutar den i USA så speciella ”Month of May”, även de båda svenskarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist som båda tävlar för Chipp Ganassi Racing kommer att finnas på startlinjen. Det gör även halvsvenske Oliver Askew som är kollega till Alonso hos McLaren SP.

IndyCar startar sin säsong den 15 mars 2020.

Publisert:

LÄS VIDARE

Skräckkrasch i Daytona 500

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Indy 500

Fernando Alonso