Sjunde lektionen: Hold'em-statistik

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-11

Åtskilliga läsare – eller vågar man säga ”studenter” i Pokerskolan? – har efterlyst statistik i hold’em, och det får bli ämnet för veckans lektion.

Matematiken i poker är egentligen inte svår. En av de frågor man vill ha svar på är denna: Vad är chansen att pricka in en önskad hand, med utgångspunkt från de här korten? Sedan hör det till sakens natur att man måste ha hänsyn till floppen, och/eller fjärde och/eller femte kortet.

Så låt oss ta några grundläggande fakta, som varje hold’emspelare bör känna till. Ett par siffor fick du redan i fjärde lektionen!

Chansen att få ett par (oavsett vilket) i given är 1 på 16 – högre är den faktiskt inte. Ett par som är knektar eller högre får du bara 1 gång på 56. Två olika kort som bägge är tia eller högre OCH i färg får du 1 gång på 32; och två sådana höga kort men som inte är i färg får du 1 gång på 11. (En starthand med två höga men olika kort, 10 eller högre, kallas för ”a twenty” i analogi med blackjack.)

Du kan alltså konstatera att premiumhänder, det vill säga riktigt goda startkort, är sällsynta i hold’em. I långt över hälften av givarna kommer du helt enkelt att titta på två lankor på handen, eller ett klätt kort och en lanka, och som oftast ska raka vägen i sophögen. Om du till exempel bestämmer dig för att bara gå med i potten när du har ett par i minst 7:or, eller en ”twenty”, inträffar detta bara ungefär 1 gång på 6,5.

Vad har du då för möjligheter att förbättra din hand i och med floppen? Floppen är ytterst viktig i hold’em: i ett slag kommer tre kort på bordet, som definierar inte bara din hand utan också motspelarnas.

Har du två kort i olika valörer på handen är chansen 1 på 4 att floppen ska ge dig ett par, 1 på 49 att du ska få ett tvåpar och 1 på 74 att du ska få en triss; sammanlagt ungefär 1 chans på 3,5 att förbättra dina två höga men omaka kort, om du dessutom inkluderar de astronomiska oddsen mot att pricka en kåk eller fyrtal.

Startar du med ett par, är chansen ungefär 1 på 8,5 att floppen ska ge dig en triss.

Startar du med två kort i samma färg, är chansen 1 på 119 att du ska få en färdig flush i och med floppen, och 1 på 9 att du efter floppen ska ha fyra kort till en flush (ett ”flushdrag”). Två kort i samma färg är dock ganska vanligt, det får du i ungefär var fjärde giv. Två HÖGA kort i samma färg är däremot en sällsynthet!

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln